Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kirje kirurgian erikoistumisesta kiinnostuneille
Etusivu > Kirje kirurgian erikoistumisesta kiinnostuneille

Kirje kirurgian erikoistumisesta kiinnostuneille

Hyvät kollegat,
Tämän kirjeen tavoitteena on oikaista kirurgian erikoislääkärikoulutuksen uudistamiseen liittyviä epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiä.

1. Kirurgit pysyvät ruodussa sovitussa valintamenettelyssä
Kirurgikouluttajat eivät esitä mitään muutoksia yhteisesti yliopistojen kesken sovittuihin valintakriteereihin tai koejaksoon opinto-oikeuden saamiseksi. Työkokemus-, tutkimus- sekä haastattelupisteet opinto-oikeuden valintamenettelyssä kertyvät samoilla kriteereillä kuin muillakin erikoisaloilla. Koejakson tavoite on arvioida soveltuvuutta operatiiviselle alalle, se on osa koulutusta ja sille määritellään osaamistavoitteet ja sisältö.

2. Kulloinkin voimassa olevat erikoisalojen koulutuksen sisältöä ja rakennetta kuvaavat opinto-oppaat löytyvät yliopistojen nettisivuilta.

3. Kirurgian professio kehittää koulutuksen sisältöä osaamisperustaisesti ja palvelujärjestelmän tarpeita vastaavasti
Nykyinen palvelukuukausiin perustuva kirurgian runkokoulutus tulee poistumaan ja tilalle suunnitellaan osaamisperustaisuuteen perustuva erikoisalakohtainen koulutuskokonaisuus, jota voidaan vielä yksilökohtaisesti muokata. Suunnitteluun on tarkoitus osallistaa valtakunnallisesti sekä vastuukouluttajat että palvelujärjestelmän eli erityisesti keskussairaaloiden edustajat ja erikoistuvat lääkärit. Tämä suunnittelutyö on vielä alkuvaiheessa, mutta todennäköisesti etenee kevään 2020 aikana merkittävästi. Mahdolliset muutokset kirurgian koulutukseen astuvat voimaan aikaisintaan 2021 ja näistä tullaan yliopistojen kautta tiedottamaan. Tavoitteena on, että kirurgian koulutus koostuu jatkossa yleiskoulutuksesta (kokonaiskesto n. 1,5 – 2 v) ja eriytyvästä koulutuksesta.

4. Kirurgian koulutuskokonaisuuden arviointia kehitetään
Koko kirurgian erikoislääkärikoulutuksen ajaksi suunnitellaan monipuolista tietojen ja taitojen arviointia sekä palautejärjestelmää suunniteltujen osaamistavoitteiden pohjalta.

Vinkiksi vielä kirurgiaan erikoistumista pohtiville, että ehdottomasti kannattaa hakea alalta töitä, vaikka opinto-oikeutta ei vielä olisi. Opinto-oikeus ei ole kytketty työpaikan saamiseen, mutta työkokemus puolestaan voi auttaa saamaan opinto-oikeuden.

 

Kirurgian oppiaineen puolesta,
Pauli Puolakkainen, vatsaelinkirurgian professori, HY, KES pj
Paulina Salminen, kirurgian professori, TY, KES varapj
Johanna Louhimo, gastrokirurgian erikoislääkäri, kliininen opettaja, HYKS
Johanna Turtiainen, SKY:n pj
Camilla Böckelman, SKY, erikoistuvien edustaja

NLYn Koulutusvaliokunnan puolesta,
Sara Kaartinen ja Enni Sanmark