Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Lista Suomen parhaista koulutuspaikoista lääkäreille!
Etusivu > Lista Suomen parhaista koulutuspaikoista lääkäreille!

Lista Suomen parhaista koulutuspaikoista lääkäreille!

Nuorten Lääkärien Yhdistys on tehnyt Suomen ensimmäisen selvityksen erikoistuvien lääkärien koulutuspaikoista ja rankingin Suomen parhaista koulutussairaaloista ja -terveyskeskuksista.

Valtakunnallisessa selvityksessä pärjäsivät parhaiten terveyskeskukset. Täydet viisi tähteä ansainneita koulutuspaikkoja oli seitsemän. Viisi näistä oli terveyskeskuksia. Myös keskussairaalat pärjäsivät hyvin. Yliopistosairaaloista parhaiten pärjäsivät Oulun ja Turun yliopistolliset sairaalat.  “Terveyskeskusten menestymistä saattaa selittää mahdollisuus paneutua potilaiden tilanteeseen kokonaisvaltaisesti. Nuorten lääkäreiden ohjaus nousee selvästi myös kauempana kasvukeskuksista sijaitsevien terveyskeskusten valttina”, analysoi Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio.

Selvityksessä havaittiin korrelaatio toteutuneen ohjauksen ja koulutuspaikkaan tyytyväisyyden välillä. Parhaimmissa koulutuspaikoissa oli nimetty työsuhteen alussa oma ohjaaja ja ohjaukselle oli varattu säännöllinen aika. Hyvissä koulutuspaikoissa koulutuksiin päästiin osallistumaan säännöllisesti ja konsultointimahdollisuuksia kehuttiin. “Kollegojen tuki on uran alkuvaiheessa ensiarvoisen tärkeää. Kyselyn tuloksissa tämä nousee selvästi esiin. Oma ohjaaja ja kollegoilta saatu konsultaatiotuki auttavat kestämään työssä väistämättä vallitsevaa epävarmuutta”, Launio kommentoi havaintoa.

Negatiivisten arvioiden taustalla nousi esiin erityisesti työkuorma. Kuormittavuutta arvosteltiin myös potilasturvallisuuden näkökulmasta, etenkin ruuhkautuvissa päivystyksissä oli huolta potilasturvallisuuden vaarantumisesta resurssipulan vuoksi. Niukka perehdytys sekä seniorituen puute rasittivat ja pelottivat erikoistuvia. Myös vanhanaikainen, joustamaton ja hierarkkinen työympäristö sekä halventavalta tuntuva kohtelu nousivat esille.

Lääkärien jatkuva koulutus on tärkeää tieteen ja hoitomuotojen jatkuvan kehittymisen vuoksi. Nuoret lääkärit tuovat yliopistolta uusinta tietoa mukanaan työpaikoille. “Työyhteisö, jossa ollaan ajan tasalla lääketieteen kehityksessä, ja jossa lääkärit saavat jatkuvasti täydennyskoulutusta, takaa nuorelle lääkärille erinomaiset erikoistumismahdollisuudet ja potilaalle parhaan hoidon. Kyselyn tulokset nostavat esiin toimipaikkoja, joissa ollaan kiinnostuneita koulutuksesta ja ohjaus- ja konsultointimahdollisuudet ovat hyvät“, toteaa Launio.

RANKING

Viiden tähden koulutuspaikat

 1. Kaarinan terveyskeskus
 2. Rovaniemen terveyskeskus, Siilinjärven terveyskeskus, Vaasan terveyskeskus
 3. Vaasan keskussairaala
 4. Päijät-Hämeen keskussairaala
 5. Vantaan terveyskeskus

Neljän tähden koulutuspaikat

 1. Satakunnan keskussairaala
 2. Keski-Suomen keskussairaala
 3. Pohjois-Karjalan keskussairaala
 4. Etelä-Savon keskussairaala
 5. Hyvinkään sairaala
 6. Etelä-Pohjanmaan keskussairaala
 7. Oulun yliopistollinen sairaala
 8. Peijaksen sairaala
 9. Helsingin terveyskeskus
 10. Turun yliopistollinen keskussairaala
 11. Kymenlaakson keskussairaala

Vastaajilta kysyttiin, suosittelisivatko he kyseistä koulutuspaikkaa ystävälle tai kollegalle asteikolla 1–10, jonka perusteella laskettiin net promoter score (NPS-luku) kullekin koulutuspaikalle. Listalta on suljettu pois alle viisi vastausta saaneet toimipaikat vastaajien yksityisyyden suojelemiseksi. Selvityksessä ei ole eritelty sairaalan sisällä toimivien eri klinikoiden vastauksia, joten listan sairaalat ovat onnistuneet erinomaisesti joidenkin, mutta eivät välttämättä kaikkien, erikoisalojen koulutuspaikkana. Kysely toistetaan jatkossa vuosittain.

Lisätietoja:

Tulokset löytyvät kokonaisuudessaan 10.1.2018 klo 8.00 lähtien sivulta nly.fi/tulokset Medialle-sivulta on jo nyt ladattavissa lehdistötiedote, tutkimuksen yhteenveto ja lehdistötilaisuuden slaidit: nly.fi/kysely-medialle

Kommentit ja haastattelupyynnöt:

Sara Launio
Puheenjohtaja, Nuorten Lääkärien Yhdistys
sara.launio@nly.fi
040 865 9196

Kuvat ja graafit:

Marika Poutiainen
Pääsihteeri, Nuorten Lääkärien Yhdistys
marika.poutiainen@nly.fi
050 321 9696