Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Mikä reumatologiassa on parasta?
Etusivu > Mikä reumatologiassa on parasta?

Mikä reumatologiassa on parasta?

“Parasta reumatologiassa on kokonaisvaltaisuus ja monipuolisuus”, kertoo sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Laura Kuusalo. Usein reumasairaudet eivät ole ainoastaan tuki- ja liikuntaelin- vaan myös systeemisairauksia ja sen vuoksi potilaita on hoidettava kokonaisuutena. 

”Diagnostiikka perustuu kliinisen tutkimisen, laboratoriokokeiden ja kuvantamisen synteesiin; etenkin ultraäänikuvantaminen on keskeinen osa reumatologian työtä”, hän kertoo. 

Myös pientoimenpiteitä pääsee nivelpistosten muodossa tekemään päivittäin. Potilaiden ikähaarukka on 16-vuotiaista ylöspäin, sitä nuorempien hoidosta vastaa lastenreumatologian erikoislääkäri. 

Parantuneiden hoitojen ansioista reumatologin työ on todella palkitsevaa, sillä potilaat useimmiten paranevat oireistaan ja ovat kiitollisia saamistaan hoidoista

Kuusalon mukaan parantuneiden hoitojen ansioista reumatologin työ on todella palkitsevaa, sillä potilaat useimmiten paranevat oireistaan ja ovat kiitollisia saamistaan hoidoista. Reuman runtelemat nivelet ovat pitkälti historiaa. Lisäksi alalla tehdään runsaasti kliinistä tutkimusta ja viime vuosina on hyväksytty uusia lääkkeitä moniin harvinaisempiin sairauksiin, kuten SLE:een, jonka hoidossa on aikaisemmin jouduttu turvautumaan paljolti off-label käyttöön.

“Uusia biologisia lääkkeitä tulee markkinoille niin paljon, että perässä pysyminen on ajoittain haastavaa”, kertoo Kuusalo.

Kuusalo erikoistui ensin sisätauteihin ja kiinnostui reumatologiasta erikoistumisaikana. Osa suorittaa hänen tapaansa molemmat erikoisalat ja osa puolestaan suuntautuu suoraan suppeaan spesialiteettiin. Kummallekin väylälle on tulevaisuudessa varmasti tarvetta. 

Tällä hetkellä Suomessa on reumatologian erikoislääkäreitä noin 100 ja Kuusalon mukaan reumatologiyhteisö on tiivis, mutta toivottaa uudet tulijat lämpimästi tervetulleiksi. Mikäli reumatologian kiinnostaa, kannattaa rohkeasti hakeutua kokeilujaksolle. Myös yleislääketieteeseen tai fysiatriaan erikoistuvalle reumatologian poliklinikka on varmasti opettavainen reunapalvelupaikka! 

Teksti: Laura Tuunanen