Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuori Tutkija – Anastasiya Verho: Changes in biological and behavioural cardiovascular risk factors among Russian adolescents during the transition period of the country
Etusivu > Nuori Tutkija – Anastasiya Verho: Changes in biological and behavioural cardiovascular risk factors among Russian adolescents during the transition period of the country

Nuori Tutkija – Anastasiya Verho: Changes in biological and behavioural cardiovascular risk factors among Russian adolescents during the transition period of the country

Kansanterveystiede ja terveyden edistäminen ovat sydäntäni lähellä. Sain inspiraation väitöskirjaani, kun työskentelin THL:ssä tutkijana ja käsittelin tutkimusaineistoa venäläisten nuorten terveyskäyttäytymisestä Pitkärannassa, Karjalan tasavallassa. Ensimmäiset data-analyysit toivat esiin aika mielenkiintoisia tuloksia.

Neuvostoliiton romahdettua Venäjällä tapahtui merkittäviä poliittisia ja taloudellisia muutoksia, jotka vaikuttivat väestön terveyteen niin, että aikuisten sydän- ja verisuonitautien aiheuttama kuolleisuus oli korkeimpia maailmassa.  Halusin tutkia, miten nuorten sydän ja verisuonitautien riskitekijät muuttuivat. Tiedetään, että sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ja erityisesti terveyskäyttäytyminen kehittyvät varhain elämässä ja muokkautuvat ympäristön vaikutusten mukaan.

Puhuin ideasta projektin johtajalle professori Erkki Vartiaiselle, joka lupasi toimia väitöskirjan ohjaajana. Toiseksi ohjaajaksi mukaan tuli professori Tiina Laatikainen. Hain jatko-opiskelupaikkaa Helsingin yliopistosta, ja mahtava ja opettavainen matka alkoi. Työskentelin väitöskirjan teon aikana tutkijana THL:ssä ja olin myös vierailevana tutkijana Oxfordin yliopistossa ja London School of Hygiene and Tropical Medicinessa.

Projektin aikana opin hyvin perusteellisesti, miten ympäristön muutos vaikuttaa nuorten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sekä miten järjestää kroonisten tautien ehkäisyä väestön tasolla. Väitöskirjan teko auttaa paljon kliinisessä työssä terveyskeskuslääkärinä, koska hoidan paljon aikuisia maahanmuuttajia, joista suuri osa on entisen Neuvostoliiton alueelta. Ymmärrän yksityiskohdat heidän kroonisten sairauksiensa hoidossa ja ehkäisyssä paljon syvemmin.

Väitöskirjan tekemisen aikana opin myös arvioimaan kriittisesti tieteellisiä artikkeleita sekä ammatillista kirjallisuutta. Jatko-opinnot opettivat, miten tehdä tieteellistä tutkimusta väestön tasolla. Suosittelen väitöskirjan tekemistä, erityisesti jos on olemassa joku itseä kiinnostava aihe.

Koronarajoitusten vuoksi väittelin etänä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että olin yksin väitöspaikalla ja opponentti oli omassa yliopistossaan Jyväskylässä. Myös kustos osallistui etänä. Yliopisto oli heti mukana, kun ilmeni, että väitöstilaisuudet täytyi siirtää nettiin. Kaikki järjestyi tosi nopeasti ja koin, että en ollut yksin tapahtuman järjestämisessä.

Kokemus oli aika mielenkiintoinen. Istuin yksin kauniissa, isossa salissa, joka oli täysin tyhjä. Ainoastaan tukihenkilö oli mukana salissa varmistamassa, että teknisesti kaikki toimi hyvin.

Tilaisuus näkyi suorana yleisölle verkossa. Positiivisesti yllätyin siitä, että yleisöä oli enemmän verkossa kuin fyysisesti paikan päällä voisi olla. Etäväitöstilaisuudet ovat hyvä menetelmä levittää tietoa laajemmalti.

 

Kuka?
Anastasiya Verho

Valmistunut:
LL Taskent Medical Academy, Uzbekistan. Suoritti laillistumistutkinnon loppuun Suomessa 2013.
LT Helsingin yliopisto 2020

Ohjaajat:
Professori emeritus Erkki Vartiainen (THL) ja professori Tiina Laatikainen (THL ja Itä-Suomen yliopisto)

Työpaikka:
Työskenteli väitöskirjaprojektin aikana erilaisissa projekteissa kroonisten tautien ehkäisy-yksikössä THL:ssä ja jaksoja terveysasemilla ja sairaaloissa lääkärinä.

Apurahat:
1 DPPH (Doctoral Programs in Public Health)