Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Terveydenhuolto on kuollut, kauan eläköön sote
Etusivu > Pääkirjoitus: Terveydenhuolto on kuollut, kauan eläköön sote

Pääkirjoitus: Terveydenhuolto on kuollut, kauan eläköön sote

Terveydenhuollon kriisi on ollut otsikoissa kuluneen vuoden aikana ja kyynisimmät kysyvätkin, onko hyvinvointivaltiota enää olemassa. Terveydenhuollon ongelmat näkyvät konkreettisesti monen nuoren lääkärin työssä: pitkät jonot vastaanotoille ja päivystysten hallitsemattomat potilasmäärät ovat monen arkea. Lisäksi tammikuussa eletään jännittäviä aikoja, kun vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille.  

Sote-uudistus on ensisijaisesti hallinnollinen uudistus, eikä se ainakaan nopealla aikataululla ratkaise terveydenhuollon akuutteja ongelmia. Hallinnolliset uudistukset voivat jonkin verran sujuvoittaa terveyspalveluiden järjestämistä, mutta suurin ongelma on kuitenkin raha. Näyttää siltä, että kaikki hyvinvointialueet ovat ensi vuonna alijäämäisiä.

Jos rahaa lusikalla on annettu, ei voi terveyspalveluita kauhalla ottaa.

Suomessa terveydenhuollon rahoitus laahaa ja rahoituksen suhteellinen osuus on BKT:sta on jäänyt selkeästi jälkeen muista Pohjoismaista. Terveydenhuollon ongelmien ratkaisun osalta kannattaa kääntää katse Arkadianmäelle, sillä pelkällä toiminnan tehostamisella ei kaikkia ongelmia voi ratkaista.  

Hyvinvointialueiden rahoitus tulee suoraan valtiolta, minkä takia kevään eduskuntavaalien tuloksella on suuri vaikutus terveydenhuollon osalta. Jos rahoitusta ei kasvateta, pitäisi rehellisyyden nimissä puhua ennemminkin priorisoinnista ja toiminnan supistamisesta kuin tehostamisesta. Jos rahaa lusikalla on annettu, ei voi terveyspalveluita kauhalla ottaa. 

Nuori Lääkäri toivottaa rauhallista joulunodotusta. Lehden takasisäkannesta löytyy soten tarkistuslista, joka kannattaa käydä läpi ennen vuodenvaihdetta. 

Anssi Mykkänen 
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja  
paatoimittaja@nly.fi