Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Päätoimittajalta: Monenlaisia lääkäreitä
Etusivu > Päätoimittajalta: Monenlaisia lääkäreitä

Päätoimittajalta: Monenlaisia lääkäreitä

Minulla on ollut ilo ja kunnia toimia vuodet 2022–2023 Nuoren Lääkärin päätoimittajana, mutta tämän lehden jälkeen on aika siirtää tehtävä eteenpäin. En voi väittää, että minulla olisi ollut selkeää visiota päätoimittamilleni numeroille, mutta näin jälkikäteen tarkasteltuna ajattelisin, että lääkärin erilaiset urapolut on ollut yksi läpileikkaavista teemoista.

Lehdessä on esitelty lääkärien erilaisia uravaihtoehtoja niin lääketieteen erikoisalojen kuin myös täysin erilaisten ratkaisujen osalta. Aihe on lähellä omaa sydäntäni, sillä opiskeluaikana perinteinen lääkärin muotti ei tuntunut omalta; monesti opiskeluaikana tämä tuntui hieman ristiriitaiselta, kun valtaosalle ympärillä olevista ihmisistä lääkäriys vaikutti olevan unelmien täyttymys.

Uraohjausta on valitettavan harvoin tarjolla nuorille lääkäreille

Uskon, että monet uravalintojaan pohtivat lääkärit – niin nuoret kuin varttuneemmatkin – voisivat hyötyä uraohjauksesta. Lääkärin koulutus mahdollistaa hyvin monenlaisia työnkuvia lääketieteen erikoisalojen parissa sekä aivan toisenlaisia urapolkuja. Kuitenkin uraohjausta on valitettavan harvoin tarjolla nuorille lääkäreille, ja useimmiten se painottuu nimenomaan lääketieteen erikoisalojen esittelyyn.

Oma erikoisalani löytyi nopeasti lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen kliiniseltä farmakologialta, vaikka en vielä opintojen alkuvaiheessa ihan täysin halunnutkaan erikoisalani.fi:n valintakoneen tuloksia uskoa. Toisaalta vaikka oma erikoisalani on löytynyt, en silti vielä osaa sanoa, mikä minusta tulee isona, koska vaihtoehtoja riittää.

Nuoren Lääkärin päätoimittaminen on opettanut minulle paljon asioita, joita varmasti voin hyödyntää myöhemmin elämässäni. Ennen kaikkea olen kiitollinen siitä, että löysin kirjoittamisen ilon uudelleen. Rohkaisen myös muita, joilla kirjoittaminen on jäänyt sivuun arjen kiireiden myötä, kokeilemaan vielä uudelleen esimerkiksi Nuoren Lääkärin toimituksessa.

Anssi Mykkänen
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja
paatoimittaja@nly.fi