Nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin muut ikäryhmät, uutisoi Yle maaliskuussa.
Väite perustui Ylen tekemään kyselyyn Suomalaisten pelot ja haaveet 2020. Kyselyn tulosten mukaan 15–29-vuotiaat olivat muita ikäryhmiä useammin erittäin huolissaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja yksinäisyydestä. Samalla nuorten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa oli kuitenkin vanhempia sukupolvia vahvempi. Nuorilla oli myös enemmän luottamusta siihen, että heidän elämänsä muuttuu lähitulevaisuudessa parempaan suuntaan.
Luottamus tulevaisuuteen ja usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin ovat olleet monella viimeisen vuoden aikana koetuksella. Yksittäisen ihmisen, terveydenhuollon ammattilaisenkin, kyky vaikuttaa pandemian kulkuun tuntuu pieneltä ja pandemia itse loputtomalta.
Maailma ei kuitenkaan pysähtynyt kokonaan vuosi sitten maaliskuussa. Tiede, taide ja elinkeinoelämä ovat kehittyneet pandemian rinnalla. Lääkärienkin työkentällä on tapahtunut paljon Lääkärisopimuksesta ja sote-uudistuksen etenemisestä alkaen.
Yksityiselämäkään ei jää odottamaan. Korona tai ei, nuoret lääkärit vaihtavat työpaikkaa, muuttavat, perustavat perheitä, sairastuvat, kokevat onnistumisen hetkiä ja tasapainoilevat erilaisissa elämäntilanteissa.
WHO:n määritelmän mukaan nuoria ovat 15–24-vuotiaat. Harva edes Nuoren Lääkärin lukijoista osuu tähän haarukkaan.
Kuten usein on todettu, nuoruus on kuitenkin enemmän kuin ikään sidottu aikakausi, se on mielentila. Siihen kuuluu myös luottamus omiin mahdollisuuksiin ja usko siihen, että muutos on mahdollista. Näitä ominaisuuksia tarvitaan ennen kaikkea nyt.
Löydä asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä, ja puhu niiden puolesta. Kiinnostu, äänestä ja asetu ehdolle vaaleissa, oli kyseessä nyt käytävä NLY:n valtuuskuntavaali, kesän kuntavaalit tai Lääkäriliiton vaalit syksyllä.
Maailma muuttuu koronapandemian takia, mutta myös siitä huolimatta, ja me voimme vaikuttaa siihen.
Minna Lehtisalo
Päätoimittaja, LL
paatoimittaja@nly.fi