Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Sote-lääkärin tulevaisuus on osaamisessa!
Etusivu > Sote-lääkärin tulevaisuus on osaamisessa!

Sote-lääkärin tulevaisuus on osaamisessa!

NuoriLääkäriPäivien teemana on erikoistumisen tulevaisuus. Terveydenhuolto on murroksessa. Tulevaisuudessa kaikki muuttuu. Vai muuttuuko sittenkään? Ainakin lääkärin osaamista tarvitaan yhä.

Meistä tulee sote-ajan lääkäreitä. Kävi sotessa miten tahansa, jatkossa yhä useammin potilas valitsee. Kun potilas saa päättää, hän valitsee lääkärinsä ensisijaisesti lääkärin ammattitaidon perusteella. Vaikka muillakin asioilla on lääkärin valinnassa merkitystä, arvostaa potilas erityisesti lääkärin osaamista.

Ammattitaidon hankkiminen on matka, joka kestää koko lääkärin uran. Osaamisen perustukset lasketaan peruskoulutuksessa. Mitä laadukkaampi ammatillinen sokkeli, sitä varmempi sen päälle on rakentaa. Sokkelinvalua ei tule tehdä hutiloiden, vaan lääketieteellisen koulutuksen osaamiseen pitää panostaa.

Peruskoulutuksen jälkeen valmistutaan lääkäreiksi, mutta lääkärin opinpolku on vasta alussa. Moni kiirehtii erikoistumaan. Tuleva uudistus erikoistumiskoulutuksessa nojaa osaamiseen ja sen kysyntään. Millaista on tulevaisuuden erikoistuminen? Miten erikoistuvan osaamista arvioidaan? Mikä on erikoislääkärin osaamisen ydintä?

Nuoren lääkärin ymmärrys ja osaaminen harjaantuvat arkisessa potilastyössä. Alun ammatillinen epävarmuus hälvenee lisääntyneen osaamisen myötä. Opitaan uusia työkaluja ja taitoja. Toisaalta omat kyvyt ja oman osaamisen rajat hahmottuvat. Tulee tarve täydentää omaa osaamista vastaamaan työelämän tarpeita. Pitää oppia käyttämään uusia työkaluja. Mitä ovat lääkärin tulevaisuuden työkalut?

Lääketieteellisen tiedon jatkuva evoluutio konkretisoituu: Osa perus- ja erikoistumiskoulutuksessa opitusta tiedosta osoittautuu vanhentuneeksi ja vaatii päivitystä. Hoitosuositukset ja -linjaukset muuttuvat. Kliinikko tarvitsee yhä lääketieteellisen tutkimuksen arviointiosaamista, jotta kykenisi hoitamaan potilasta parhaalla mahdollisella tavalla. Miten turvaamme jatkossa lääkärien mahdollisuuden kliiniseen tieteelliseen tutkimukseen, jonka myötä hoitotuloksemme ovat maailman kärkijoukkoa?

Lääkärinvalassa vannomme, että pidämme huolta hyvästä ammattitaidostamme. Osaamisen ylläpitäminen vaatii resursseja, mutta maksaa panostuksensa takaisin hoidon laadussa ja tuloksissa. On kaikkien etu, että lääkäri saa ylläpitää ammattitaitoaan, huolimatta terveydenhuollon tiukoista tulosraameista. Koulutus on ammattitaidon ydin. Samasta syystä koulutus on NLY:n jäsentoiminnan ydintä.

NuoriLääkäriPäivät 2017 ovat Helsingissä 20.-21.10.2017. Vastavalmistuneille kollegoille suunnattu koulutustapahtuma pidetään teemalla ”Erikoistuminen tulevaisuudessa”. Tämä vuosittainen huipennus NLY:n koulutustoiminnassa sisältää korkeatasoista koulutusta laajasti lääketieteen eri aihealueista. Mukana on myös tutkimukseen ja hallintoon liittyviä aiheita.

Tapahtumaa edeltävänä iltana 19.10. syvennymme start up -henkisesti testaamaan ja keskustelemaan, mitä ovat ”Tulevaisuuden työvälineet”. Muuttavatko uudet digitaaliset työkalut, kuten robotiikka ja keinoäly lääkärin työtä ja osaamisen tarpeita?

NLY jatkaa pitkäjänteistä työtään lääkäreiden koulutustoiminnan ja erikoistumiskoulutuksen kehittämisessä. Koulutukseen panostamalla lääkäreiden osaaminen säilyy varminten tulevaisuudessakin. Pysy kuulolla!

LL Jussi Paterno, Kuopio