Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Tilannekuva erikoistuvan arjesta on vaikuttamisen työkalu
Etusivu > Tilannekuva erikoistuvan arjesta on vaikuttamisen työkalu

Tilannekuva erikoistuvan arjesta on vaikuttamisen työkalu

Ovatko erikoistuvien lääkärien oppimismahdollisuudet kunnossa? Missä tehdään asiat hyvin, missä on parannettavaa? Viiden tähden koulutuspaikka -kyselyllä kartoitimme kollegakuntamme omakohtaisia arvioita koulutuksen ja ohjauksen toteutumisesta, työoloista ja päivystyksestä.

Viiden tähden koulutuspaikka -kysely toteutettiin nyt ensi kerran. Yli 600 lääkäriä vastasi kyselyyn, joka tuotiin esiin viime syksynä NuoriLääkäripäivillä. Lämmin kiitos kaikille vastaajille! Kyselyn tulokset ovat nähtävillä nly.fi/tulokset

Kyselyn idea on peräisin länsinaapurista. Sisarjärjestömme vuosikysely allmän tjänst -palvelusta on 20 vuoden ajan onnistunut motivoimaan koulutuspaikkoja nuorten lääkärien koulutusolosuhteiden kohentamisessa. Halusimme Suomeen samanlaisen työkalun erikoistuvien edunvalvontaan. Tavoitteena on kiinnittää huomiota erikoistumiskoulutuksen laatuun. Lisäksi päämääränä on parantaa tilannetietoisuutta ja tukea päätöksentekoa.

Tilannekuvaa tarvitaan erityisesti nyt, kun erikoistumiskoulutukseen kohdistuu merkittäviä muutospaineita. Erikoistumiskoulutuksen uudistuksen ja sote-uudistuksen vaikutusta erikoistumiskoulutukseen tulee seurata tarkoin. Kyselyn avulla kartoitamme nykyisen lähtötilanteen. Kyselyn toistamisen myötä tarkkailu jatkuu vuosittain pitkittäisessä asetelmassa. Näin varmistamme, että erikoistumiskoulutuksen laatu kehittyy ja oppimismahdollisuudet tulevat kuntoon. Tarkoituksena on, että erikoistumiskoulutus vastaa työelämän haasteisiin ja palvelujärjestelmän tarpeisiin.

Nuorella lääkärillä on monipuolinen näkemys lääkärin työhön yli erikoisalarajojen. Erikoistumisen aikana kukin meistä kerää omakohtaista tietoa ja kokemuksia erikoistumiskoulutuksen onnistumisesta eri koulutuspaikoista. Kyselyn avulla pyrimme keräämään tämän hajallaan olevan tiedon yhteen. Saamme arvokasta tietoa koulutusjärjestelmästä kattavasti ympäri maata. Sen avulla lääkärien erikoistumiskoulutuksen eri osapuolilla on mahdollisuus kehittää erikoistuvan lääkärin ohjausta ja työoloja.

Kyselyn tuottama tieto on hyödyllistä erikoistuvalle kollegalle, joka etsii tietoa tulevasta erikoistumispaikastaan. Tulokset tekevät hyvää koulutuspaikoille, jotka voivat tavoitella onnistumisia ja jakaa parhaita käytäntöjä. Informaatio palvelee myös yliopistoja ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää, jotka saavat ensikäden tietoa lääkärien erikoistumiskoulutuksen tilanteesta ja pääsevät analysoimaan uudistamistoimenpiteiden vaikutuksia. Kaikki tämä hyödyttää paitsi erikoistuvaa lääkäriä, myös koko terveydenhuoltoa ja lopulta potilasta.

Kysely ja sen tulokset ovat saaneet kiitettävästi huomiota alkuvuodesta. Järjestömme 90. toimintavuosi käynnistyi arvoisellaan tavalla! Kiitämme kyselyn toteutuksesta puheenjohtaja Sara Launiota ja koulutusvaliokuntaa!

Vaikka tulosten julkistamisen kärki oli tarkoituksellisesti myönteisissä löydöksissä ja viiden tähden koulutuspaikkojen paljastamisessa, kysely paljasti odotetusti merkittäviä kehityskohteita erikoistuvien ohjauksessa, koulutuksessa ja työoloissa. Jatkamme näiden tulosten raportointia pitkin vuotta. Kehitämme myös rakentavaa vuoropuhelua koulutuspaikkojen kanssa asian tiimoilta. Tätä edunvalvontatyötä tehdään tietosuoja edellä. Yksittäinen erikoistuva ei ole tunnistettavissa. Kyselystä huolimatta työ- ja koulutusoloista voi edelleen viestiä myös suoraan hallitukselle. Havaittuihin ongelmakohtiin pyritään puuttumaan jatkuvasti.

Ensi syksylle kehitämme Viiden tähden koulutuspaikka -kyselystä entistä paremman saatujen kokemusten ja palautteen perusteella. Yhtenä tavoitteena on tuplata vastaajamäärä. Käythän (taas) vastaamassa!

Jussi Paterno

Varapuheenjohtaja, Kuopio

Avainsanat: