Kesän taittuminen syksyyn on muutosten ja uusien alkujen aikaa. Kesän aktiviteetit hiljenevät, kesälomat loppuvat ja työpaikat palailevat arkirytmiin koululaisten aloittaessa omaa urakkaansa. Omalla kohdallani syyskesässä oli taas tuttu vire, sillä jotain uutta alkoi. Paikkakunta ja työpaikka vaihtuivat, kun siirryin erikoistumisen loppusuoralle yliopistosairaalaan.
Työpaikan vaihto toi tuttuja tunteita jostain kaukaisuudesta. Mitenhän siellä pärjää? Millainen on uusi paikka ja minkälaisia uudet kollegat? Samalla sairaalan käytävät tuntuivat etäisen tutulta lääkisajoilta, aivan kuin aika olisi ollut pysähdyksissä opiskeluajan ja nykyhetken välillä. Erikoinen sekoitus uutta ja vanhaa.
Uudessa alussa oudointa oli kuitenkin yllättäen lisääntynyt vapaa-aika. Anestesiologia ja tehohoito kuuluu niihin harvoihin aloihin, joilla erikoistuvan lääkärin osaamista tosiasiallisesti arvioidaan ennen päivystyskelpoisuuden saavuttamista. Ensimmäinen päivystysvuoro ei siis napsahtanut kohdalle heti perehdytysoppaan läpilukemisen jälkeen, vaan vapaita iltoja ja viikonloppuja on syksyn myötä luvassa vielä tovi. Päivystäminen on hallinnut perheemme kalenteria viime vuodet. Tällainen äkkipysäys, jonka monet varmasti tuntevat termillä normaali viikkotyöaika, toikin erikoisen ajatuksen mieleen: entä jos näin olisi aina? No, mikäli esimieheni tai professori tätä lukee niin ei syytä huoleen, kyllä päivystäminen varmasti vielä maistuu.
Uudessa työpaikassani myös perehdytysopas oli hyvin kattava ja erityisen ilahduttava oli loppukaneetti, jossa muistutettiin oikeudesta perusasioihin kuten syömiseen, nukkumiseen, harrastuksiin, ystävien tapaamiseen ja perhe-elämään. ”Huolehdi itsestäsi!” kehotettiin. Mielestäni tällainen loppukappale pitäisi olla kaikissa perehdytysoppaissa!
Sekä vapaa-aika että tuo perehdytysoppaan teksti muistuttivat, että työnantajasta riippumatta työuran tulisi rakentua siten, että töitä jaksaa tehdä hyvällä intensiteetillä koko uran ajan. NLY:n strategiaan on kirjattu, että nuoren lääkärin arki on tasapainoista vuoteen 2025 mennessä, ja tämän tavoitteen eteen NLY myös ponnistelee. Esimerkkinä hyvästä kehityksestä on ympärivuorokautisten työrupeamien vähentyminen. Kollegakunnan mielipiteissä on asian tiimoilta toki hajontaa, mutta erityisen merkittävinä pidän pitkän päivystysuran tehneiden lääkäreiden kommentteja siitä, että suunta on oikea.
Ammattimme on arvostettu ja vaativa, ja oikeastaan juuri sen vuoksi aikaa perheelle ja harrastuksille – toisinsanottuna hyvinvoinnista huolehtimiselle – on löydyttävä. Itse nautiskelen vielä toistaiseksi vapaista illoista ja viikonlopuista kunnes syksy kääntyy talveen. Sitten tarjolla on taas vauhtia ja hallitun vaarallisia tilanteita, mutta osaamisperusteisesti!
Maaret Laakso
Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri
Edunvalvontavaliokunnan jäsen