Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Vastavalmistuneille kahden vuoden pakkopalvelu terveyskeskuksiin…
Etusivu > Vastavalmistuneille kahden vuoden pakkopalvelu terveyskeskuksiin…

Vastavalmistuneille kahden vuoden pakkopalvelu terveyskeskuksiin…

Lääkäripäivillä 2019  (Torpan Poika ei mitenkään tahdo oppia tähän Lääkäri 2019  …) terveyspoliittisessa paneelissa herätettiin henkiin taas naftaliinista vanha loistoidea nuorten lääkärien pakottamisesta terveyskeskuksiin. Paneelissa olivat mukana mielipidetiedusteluissa neljän suurimman puolueen edustajat eli SDP, Kokoomus, Keskusta ja Vihreät.

Paneelin juontaja uudesta Uutisvuodosta tuttu Reetta Räty heitti ilmaan täkynä idean siitä, pitäisikö terveyskeskusten lääkäritilanteen parantamiseksi pakottaa vastavalmistuneet lääkärit terveyskeskuksiin vaikkapa kahdeksi vuodeksi. Täkyyn tarttui tällä kertaa demarien varapuheenjohtaja Sanna Marin, joka tuurasi sairaslomalla ollut puheenjohtaja Antti Rinnettä. Piti tätä ainakin harkitsemisen arvoisena ehdotuksena. Kun kerran yhteiskunta on maksanut lääkärien koulutuksen ….

Niin kuin lähestulkoon kaikkien muidenkin koulutuksen tässä maassa. Dippaindinööreille kanssa kahden vuoden pakkopalvelu Takahikiän kunnaninsinöörinä ennen kuin saa mennä muihin hommiin.

Ei tästä toki pidä yksin demareita syyttää. Vihreiden Maria Ohisalo ei suoralta kädeltä torjunut ajatusta, kun vihreillä ei kerran ole siihen virallista kantaa.  Kokoomuksen Sari Raassina selvimmin tyrmäsi ajatuksen, lähes yhtä selvästi Keskustan Hannakaisa Heikkinen.

Mutta kyllä varsinkin Keskusta on takavuosina tätä mallia tuonut esille, että ei pidä tästä nyt yksin demareita syyttää. Aika aikaa kutakin.

Kansallisen terveyshankkeen yhteydessä noin 15 vuotta sitten erikoislääkärikoulutukseen kuuluvan terveyskeskusjakson pituus nostettiin kuudesta yhdeksään kuukauteen. Ei onneksi vuoteen, mikä ajatus oli sekin esillä. Muutos oli tarkoitettu väliaikaiseksi, kuten samaan aikaan toteutettu erikoistumisen fifty-fifty –sääntö, josta nyt ollaan luopumassa. Laajasti olisi halukkuutta (mm. NLY, Lääkäriliitto) että jaksoa voitaisiin lyhentää aiempaan kuuteen kuukauteen. Mutta asia on asetusmuutosta valmistelleen STM:n mukaan kuulemma liian vaikea poliittisesti. Eikös erikoislääkärikoulutuksen laadun varmistamisessa pitäisi olla kyse ihan muusta kuin puoluepolitiikasta …?

Torpan Poika oli aikoinaan arvioimassa Azerbaidzanin lääkärikoulutusta WHO:n Euroopan toimiston kutsusta. Tiedusteluuni maan terveydenhuollon suurimmista ongelmista paikalliset totesivat vaikeuden rekrytoida nuoria lääkäreitä perusterveydenhuollon tehtäviin syrjäseuduille …. Kuulosti tutulta.  Eräs tulisielu totesi, että emmekö voisi pakottaa heitä sinne. ”Kokeilimme sitä jo silloin, kun olimme osa yhtä isompaa valtiota”, totesi puolestaan toinen mieluummin porkkanaperiaatetta kannattava.

Olisiko meidän poliitikoilla jotain opittavaa Azerbaidzanista….?!

Avainsanat: