NLY myöntää Vuoden nuori kollega -palkinnon lääkärille, joka on edistänyt omalla aktiivisuudellaan työhyvinvoinnin toteutumista sekä työssä kehittymisen mahdollisuuksia omassa työyhteisössään tai laajemmin kollegakunnassa. Tänä vuonna palkinto luovutettiin NuoriLääkäriPäivien avajaistilaisuudessa Viitasaaren terveysasemalla työskentelevälle yleislääketieteeseen erikoistuvalle Nelly Ylitalolle. Mikä saa nuoren lääkärin pysymään positiivisena huonoimpinakin päivinä?
Pohjois-Savosta Keski-Suomeen
Nelly Ylitalo varttui lapsuutensa Pohjois-Savossa pienellä maalaispaikkakunnalla. Jo pienenä haaveammatiksi oli piirtynyt lääkäri, ja erikoisalavalintakin tuntui selvältä. ”Jo silloin terveyskeskus kiehtoi eniten. Sellaiset maalaislääkärit”, Nelly naurahtaa. Nelly aloitti lääkisopinnot Kuopiossa syksyllä 2013 ja valmistui kuusi vuotta myöhemmin. Yliopistovuodet olivat Nellylle käänteentekevät. Hän tuli opintojen aikana uskoon, mikä johdatti pohtimaan motiiveja ammatinvalinnan taustalla. ”Se oli sellaista motiivien puhdistumista.”
Vaikka kiinnostus terveyskeskuslääkärin työtä ja yleislääketiedettä kohtaan oli ollut olemassa jo kauan ennen yliopistoon astumista, Nellyllä ei ollut tarkkoja urasuunnitelmia valmistumisen jälkeen. Hän luotti siihen, että urapolku kyllä hiljalleen selkiytyisi. Yllättäen ystävä ehdotti lähtöä Viitasaaren terveysasemalle, ja sillä tiellä Nelly on edelleen. Aluksi Nelly työskenteli Viitasaarella parin kuukauden pätkissä, ja lopulta hänet houkuteltiin pysyvään terveyskeskuslääkärin virkaan.
Rohkaisua ja kannustusta
Mikä sai Nellyn aloittamaan erikoislääkärikoulutuksen ja tykästymään Viitasaareen? Kollegojen tuki on tuupannut eteenpäin. ”Silloinen johtava lääkäri näki minussa potentiaalin kaiken sen kypsymättömyyden läpi, ja siitä olen hänelle tosi kiitollinen”, Nelly kertoo silminnähden liikuttuneena.
“Kollegat ovat näyttäneet, miten hieno erikoisala tämä on.”
Myös Viitasaaren terveysaseman kouluttajalääkäri on ollut merkittävä henkilö Nellyn urapolulla. Kouluttajalääkäri rohkaisi ensin ilmoittautumaan yleislääketieteen erityiskoulutukseen ja sittemmin hakemaan opinto-oikeutta yleislääketieteeltä. ”Kollegat ovat näyttäneet, miten hieno erikoisala tämä on.”
Nuorten lääkärien hyvinvointiin panostaminen on Nellyn mielestä ratkaisevan tärkeää. Viitasaarella toimipaikan rakenteet ovat olleet omiaan tukemaan urapolkuaan aloittelevaa lääkäriä. Erityisen arvokasta on ollut se, että kollegojen kannustamana Nelly on uskaltautunut olemaan työssään oma itsensä ja oppinut iloitsemaan omasta tekemisestään.
Turvattomuus ajaa alisuoriutumiseen
Viime kesänä Nellylle tarjoutui mahdollisuus päästä toimimaan työpaikallaan kuuden kesäkandin seniorilääkärinä. Hänestä oli innostavaa päästä kurkistamaan, millaista olisi toimia lähiohjaajana. ”Se oli uusi ja jännittävä kokemus. En olisi etukäteen uskonut, että se voisi olla minun juttuni, mutta tykkäsin tosi paljon.”
”Arvostavassa ilmapiirissä ihmiset saavat itsestään enemmän irti”
Nelly näkee, että vain hyvän työilmapiirin vallitessa työntekijä voi onnistua. ”Jos ei ole turvallinen olo, niin monesti suoriutuu huonommin. Arvostavassa ilmapiirissä ihmiset saavat itsestään enemmän irti.” Työhuoneessakin asiasta on muistuttamassa mietelause: ”A person who feels appreciated will always do more than what is expected.”
Esimerkin voima
Hyvän työilmapiirin salaisuus on Nellyn mielestä se, että jokaisella on halu ymmärtää toinen toistaan. ”Halu ymmärtää erilaisuutta. Erilaisuus usein haastaa meitä ihmisiä”, Nelly pohtii. Nelly pitää tärkeänä sitä, että ihmiset päättävät nähdä toinen toistensa vahvuudet. Keskinäisestä vertailusta pitäisi luopua. ”On mieletön vahvuus, että meillä on töissä erilaisia ihmisiä. Me tarvitsemme kaikkia. Annettaisiin kaikkien kukkien kukoistaa.”
Työilmapiirin rakentamisessa on paljon yhtäläisyyksiä joukkuehengen rakentamisen kanssa.
Nellylle hyvän tiimihengen rakentaminen on tuttua aiemmasta ringetteharrastuksesta. Nellyn mukaan työilmapiirin rakentamisessa on paljon yhtäläisyyksiä joukkuehengen rakentamisen kanssa. Joukkuehenki on asennekysymys ja tahtotila. Harrastuksensa parissa Nelly koki olevansa tsemppari, ja sama rooli tuntuu työyhteisössäkin luontevimmalta. Mitään ihmeellisiä temppuja hyvän työilmapiirin eteen ei tarvitse tehdä, vaan esimerkissä on voimaa.
Harkiten puheeksi
Työtovereiltaan Nelly on saanut kiitosta kyvystään nostaa epäkohtia esiin. Tätä taitoa hän on päässyt harjaannuttamaan itseään kehittämishenkisempiä kollegoita seuratessaan. Helppoa puheeksi otto ei kuitenkaan ole edelleenkään. Nellyn mielestä epäkohtien ilmi tuomisessa tärkeintä on, että tunnepuuskassa ei mennä mitään sanomaan. Sopivaa aikaa ja paikkaa on hyvä rauhassa odottaa, sillä harvoin asialla on kiire.
Nelly on kokenut hyväksi tavaksi keskustella epäkohdista ensin jonkun toisen kanssa ja vasta sitten tarvittaessa isommalla joukolla. ”Siitä rohkaistuu ja usein saa uutta näkökulmaa.” Työpaikan toimintatapoja olisi Nellyn mielestä tärkeää tarkastella kaikkien ammattiryhmien yhdessä, mutta kiire rajoittaa kehittämistyötä. ”Se olisi toiminnan kannalta tärkeää.”
Itseä voi aina muuttaa
Työtoverit ihailevat Nellyssä sitä, että kiireenkin keskellä Nellyn positiivinen asenne säilyy. Positiivisen asenteen säilyttämisessä suurin merkitys on ollut uskolla ja sen myötä tulleilla ajatuksilla. Kun ympärillään haluaa nähdä hyvää ja jokaista ihmistä haluaa ymmärtää, on helpompi haasteidenkin keskellä valita lopulta hymyillä.
Vaikka ympäröiviä olosuhteita ei voisi muuttaa, itse voi muuttua.
Viime vuosina valmistuneiden lääkärien uran alku ei ole ollut helppo. Koronapandemia ja siirtyminen uusille hyvinvointialueille ovat molemmat kuormittaneet voimakkaasti perusterveydenhuoltoa, mikä on haastanut kaikkien jaksamista. Myös Nellyn omassa henkilökohtaisessa elämässä ajanjaksolle on mahtunut isoja luopumisia ja menetyksiä. Kaiken myllerryksen keskellä on auttanut ajatus, että vaikka ympäröiviä olosuhteita ei voisi muuttaa, itse voi muuttua. ”Voi löytää rauhan ja ilon. Oli kyseessä hankala elämäntilanne tai joku ihminen, joka kohtelee huonosti.”
Omaan hyvinvointiin panostamista Nelly myös peräänkuuluttaa, vaikka itsekin vielä sitä opettelee. Nelly on kiitollinen siitä, että Viitasaarella hänelle on suotu mahdollisuus tehdä viikon työtunnit neljässä päivässä, jolloin vapaapäiviä jää jokaiseen viikkoon kolme. Läheisten ihmisten kanssa yhdessäolo, musiikki ja retkeily tukevat myös hänen jaksamistaan. Joka kesä Nelly lähtee yksin viikoksi Lapin erämaahan puhelinlinjojen kantamattomiin. ”Se on tärkeää palautumisen kannalta.”
Teksti: Katariina Seittenranta