Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Ehdokkailta: Yleissitovuus on uhattuna – tarve vahvalle liitolle korostuu
Etusivu > Ehdokkailta: Yleissitovuus on uhattuna – tarve vahvalle liitolle korostuu

Ehdokkailta: Yleissitovuus on uhattuna – tarve vahvalle liitolle korostuu

Yksityiset toimijat laajentavat jatkuvasti palvelutuotantoaan julkisella sektorilla, viimeisimpänä uutena muotona on Päijät-Hämeen yhteisyritysmalli kuntayhtymän ja Mehiläisen kesken. Uuden yhtiön hyötyinä tuotiin esille niin digipalveluita kuin sujuvampaa sopimista ilman julkisen raskasta byrokratiaa. Vaivihkaa siirryttiin myös hoitajien sopimuksissa kuntapuolen työehtosopimuksesta yksityispuolen sopimuksiin. Työntekijät pitivät tätä halpuuttamisena ja ehtojen heikentämisenä. 

Säästöjen etsiminen henkilöstöstä ei välttämättä koske pelkästään hoitajia. Siirtymäajan jälkeen myös lääkärit tippuvat yhteisyrityksessä KVTES ulkopuolelle eikä Lääkäriliitolla ole sovittuna yksityispuolta sitovaa työehtosopimusta. Moni voi yllättyä huomatessaan olevansa oman epäonnensa seppä, kun yleissitovaa sopimusta ei olekaan taustalla. Omaa sairastunutta lastaan pääsee hoitamaan palkatta, jos tähän liittyvästä sairauspäivärahasta ei ole muistanut sopia erikseen. Laki ei tunne myöskään ilta-, yö- tai viikonloppulisiä. Näitäkään ei saa ilman yleissitovaa työehtosopimusta tai erillistä sopimusta. Monesta asiasta pitäisi siis muistaa sopia erikseen.

Lääkäriliitto yrittää vastata näihin uusiin haasteisiin. Yhteisyritykseen pyritään neuvottelemaan talokohtainen sopimus ja ilman sopimustakin voi Lääkäriliitto tukea yksittäistä työntekijää neuvotteluprosessissa. 

Varsinkin jälkimmäisen tarve tulee kasvamaan ja siinä on myös kehittämisen varaa. Yksityiset toimijat rekrytoivat yhä enemmän varsinkin työelämää vasta aloittelevia nuoria lääkäreitä sekä opiskelijoita, joilla ei tavallisesti ole kokemusta työ- tai alihankintasopimusten tekemisestä. Lääkäriliitto voisi tukea tässä luomalla tarkistuslistoja sopimuksia varten sekä tarjoamalla asiantuntija-apua.

Työehtokentän pirstaloituminen on jo nyt luonut uusia haasteita Lääkäriliitolle. Tulevaisuudessa kansainvälisten suuryrityksien pyörittäessä enemmän ja enemmän Suomen julkista terveydenhuoltoa ja kustannussäästöjä haettaessa henkilöstön työehtosopimuksista, kasvaa Liitolta saatavan tuen tarve – ammattiliiton merkitys korostuu entisestään, jos haluamme pitää kiinni aiemmin saavuttamistamme eduista.

 

Alvar Külmäsu
Akuuttilääketieteen erikoistuva, ehdolla lääkäriliiton vaaleissa NLYn ESH-listalla

Janne Virtanen
Anestesiologian ja Tehohoidon erikoistuva, ehdolla lääkäriliiton vaaleissa NLYn ESH-listalla