Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > ”Yliopisto on vallattu!”–valtaajat tavoittivat myös Meilahden kampuksen
Etusivu > ”Yliopisto on vallattu!”–valtaajat tavoittivat myös Meilahden kampuksen

”Yliopisto on vallattu!”–valtaajat tavoittivat myös Meilahden kampuksen

Hallituksen toimet ovat saaneet opiskelijat ympäri Suomea osoittamaan mieltään yliopistojen tiloja valtaamalla. Valtaukseen osallistuneet lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat kertoivat, miksi myös valtaus haluttiin toteuttaa myös Helsingin Meilahdessa. 

Yliopistojen valtausten sarja sai jatkoa myös Helsingin Meilahden kampuksella, kun joukko lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoita valtasi tiistaiaamuna 3.10. kello yhdeksältä yliopiston opetuksessakin käyttämän rakennuksen Biomedicumin, tavoitteenaan yöpyä siellä yksi yö. Nuori Lääkäri kävi jututtamassa valtaajia rakennuksessa, jossa valtaus erottuikin heti etuovista sisään astuessa suurten VALLATTU-lakanan ja erilaisten kylttien koristamana – osan kylteistä ollessa korrekteja, osan raflaavampia. Paikalle oli saapunut reilut kolmekymmentä valtaajaa, mukanaan evästä ja retkeilyyn sopivia varusteita. 

Valtaukseen osallistuneet lääketieteen opiskelijat kertovat, että liittyivät valtaukseen solidaarisuudesta muiden alojen opiskelijoita kohtaan 

Valtaukseen osallistuvat viidennen vuoden lääketieteen opiskelijat Tekla Toppari ja Oskari Kallioinen kertovat, että liittyivät valtaukseen solidaarisuudesta muiden alojen opiskelijoita kohtaan. Valtaukseen osallistuu kaikkia lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoita – niin medisiinareita kuin hammaslääketieteen, psykologian ja logopediankin opiskelijoita. Meilahden kampuksen on koettu olevan hieman eristyksissä muista Helsingin yliopiston kampuksista, joten osallistumista pidettiin tärkeänä.  

”Ensisijaisesti ajattelen, etten ole täällä itseni puolesta, vaan on tärkeää, että lääketieteellisestä tiedekunnastakin otetaan osaa valtaukseen ja vaatimuksiin – meidän ala on sellainen, että huolehditaan muista ihmisistä”, avaa Toppari. Kallioinen jatkaa kertoen, että valtauksen ideana on ”herätellä Meilahden kampusta tähän yliopistojen tilaan.”  

Siinä missä lääketieteen opiskelijoilla on varma työllisyys eikä opintolainan varassa eläminen ole sinänsä ongelma, muiden alojen opiskelijoiden tilanne ei välttämättä ole samanlainen, Kallioinen selittää. 

Valtaajat kokevat Meilahden valtauksen olevan osa ”valtausjatkumoa”, ja toivovat tiedekunnan ottavan kantaa opiskelijoiden asioihin 

Valtaajat kokevat Meilahden valtauksen olevan osa ”valtausjatkumoa”, ja toivovat tiedekunnan ottavan kantaa opiskelijoiden asioihin. Valtauksella halutaan osoittaa Meilahden olevan valtausvaatimusten puolella. Toppari ja Kallioinen kertovat, että yliopistonkin henkilökuntaa on tullut henkilökohtaisesti juttelemaan, ja on myös sanottu ”hyvä, ollaan teidän puolella”, mutta vielä tätä enemmän toivottaisiin vaikuttamista ja kannanottoa nimenomaan yliopistolta

Ohikulkijoiden kanssa on syntynyt hyviä keskusteluita – myös tiedekunnan yksittäisten henkilöiden kanssa 

Ilmapiiri on tapahtumassa positiivinen. ”Tunnelma on ollut pääosin tosi mukava”, kuvaa Kallioinen. Ohikulkijoista suurin osa on hymyillyt, peukuttanut tai vilkuttanut osoittaen näin tukeaan valtaajajoukolle. Pientä vastustustakin on ilmennyt, mutta Topparin mukaan olo on kaikesta huolimatta turvallinen ja meininki on ”pääosin hyvä”. Ohikulkijoiden kanssa on syntynyt hyviä keskusteluita – myös tiedekunnan yksittäisten henkilöiden kanssa – jotka ovat käyneet juttelemassa hyvässä hengessä. 

Myös keskustelu siitä, kenen omistuksessa yliopiston opetuksessa käytettävä Biomedicumin rakennus oikein on, on ollut mielenkiintoinen puheenaihe, kertovat Kallioinen ja Toppari, jotka kuvaavat omistajuuden olevan parhaillaan selvityksen alla. ”Se, kuka rakennuksen omistaa, on haastavaa määritellä. Yöpyminen onnistunee kuitenkin.” 

Poliisi tuli antamaan yleisen poistumiskäskyn illalla ennen rakennuksen sulkemisaikaa 

Illalla Nuoren Lääkärin korviin kantautui tieto siitä, että yöpyminen ei lopulta kuitenkaan onnistunut Biomedicumissa. Poliisi tuli antamaan yleisen poistumiskäskyn illalla ennen rakennuksen sulkemisaikaa, ja valtaajat joutuivat poistumaan. Tämä ei kuitenkaan valtaukseen osallistuneita lannistanut, vaan joukkio suuntasi seuraavana päivänä tien toiselle puolella sijaitsevan, niin ikään opetuksessa käytettävän rakennuksen, Haartman-instituutin tiloihin. Myös Biomedicumilta tutut lakanat ja kyltit kulkivat valtaajien mukana ja löysivät uudet paikkansa. Uudessa sijainnissa yöpyminenkin lopulta onnistui. 

Hallituksen opiskelijoihin kohdistamien toimien osalta Toppari toivoisi päättäjien ajatteluun pitkäjänteisyyttä. ”Ei ole kestävää leikata rahoitusta pois opiskelijoilta ja yliopistoilta, ja vaatia samalla valmistumaan nopeammin ja tehokkaammin. Jos halutaan hyviä ja jaksavia ammattilaisia, heistä täytyy pitää huolta.” Kallioinen jatkaa todeten,”myös opiskelujen ajan kustannukset ovat korkeat, mikä poissulkee ihmisiä opiskeluista pois. Se epätasa-arvoistaa.”  

Hallituksen toimia pohtiva Kallioinen esittääkin kysymyksen: ”Onko yhteiskuntamme sellainen, että pääset opiskelemaan vain, jos sinulla on rahaa, vai opiskeletko, koska haluat opiskella sinua kiinnostavaa alaa?”  

Toppari antaakin kiitosta Meilahden valtauksesta: ”Ylipäätään tosi mahtavaa, että Meikku pääsi organisoitumaan mukaan. Se osoittaa solidaarisuutta muillekin opiskelijoille.”  

”On kiva viesti, että tulevat terveydenhuollon ammattilaiset välittävät kaikista muistakin”, Kallioinen lisää vielä ennen siirtymistä takaisin valtaajajoukkoon. 

Teksti: Toimitus 
Kuvat: Onni Jaskari