Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Byrokratiaa ja postittamista – muistilista valmistuvalle
Etusivu > Byrokratiaa ja postittamista – muistilista valmistuvalle

Byrokratiaa ja postittamista – muistilista valmistuvalle

Kun viimeisen tentin suoritus on kilahtanut Weboodiin, kirurgian amanuenssuurin merkintä on valmiina ja syväritkin vihdoin palautettu, on aika huokaista helpotuksesta. Lopultakin valmista! 

Tiedekunnan valmistumisohjeita ja Valviran nettisivuja selatessa hikikarpalot kirpoavat kuitenkin otsalle: kiikuta se paperi sinne ja postita tuo tänne. Kun samaan aikaan vielä työnantaja kyselee, että onhan lisensiaatin merkintä varmasti valmiina ennen työjakson alkua, alkaa valmistuminen tuntuakin urakalta helpotuksen sijaan. Paperinpyörityksen kevennykseksi valmistuville kollegoille tämä muistilista, jolla voi kaiken postittamisen jälkeen toivottavasti pyyhkiä hikinorot otsalta.

Jotta byrokratian pyörä lähtisi pyörimään, aloita viimeinen urakka tiedekuntasi kanssa. Kussakin kaupungissa toimintatavoissa voi olla omia vivahteitaan, mutta pääasiassa malli on sama.

1. Tarkista, että kaikki opintopisteet löytyvät opintorekisteristä. Tätä varten saattaa olla erillinen lomake täytettäväksi. Jos tiedekuntasi vaatii, päivitä HOPS.

2. Täytä tutkintotodistushakemus ja kiikuta se opintotoimistoon. Tämä ilmeisesti vielä perinteitä kunnioittaen tapahtuu monesti paperisena. Jokaisessa tiedekunnassa on omanlaisensa kaavake.

3. Jätä tutkintotodistushakemus hautumaan opintotoimistoon 2-3 viikoksi. Valmis tutkintotodistus on noudettavissa useimmissa tiedekunnissa opintotoimistosta. Muista pyytää tiedekunnan oikeaksi todistama kopio todistuksesta.

4. Älä unohda ilmoittautua tiedekuntasi publiikkiin (tai muuhun valmistumisjuhlaan). Vinkki! Jos ilmo ei vielä ole auki, laita muistutus kalenteriisi. Onneksi olkoon, ensimmäinen etappi saavutettu. Tässä kohdassa lienee soveliasta laittaa myös kuva sosiaaliseen mediaan todistuksestasi, perinteisesti omalla naamalla tai shampanjalasilla höystettynä. Seuravaksi sitten paperit Valviraan!

5. Täytä ja tulosta oheinen hakemuslomake Valviran sivuilta valmistumiseen liittyen.

6. Ota kopio passistasi tai henkilökortistasi. Valvira ohjeistaa todistuttamaan kopion oikeaksi maistraatissa. Mikäli lähetät Valviraan kopion ilman notaarin todistusta, viivyttää se hakemuksesi käsittelyä. Vaihtoehtoisesti voit tilata virkatodistuksen seurakunnaltasi.

7. Postita hakemuslomake, passin/henkilökortin oikeaksi todistettu kopio sekä tiedekunnan oikeaksi todistama tutkintotodistus Valviraan (hakemuslomakkeen alareunasta löytyy osoite). Valviran luvattu käsittelyaika on 30 päivää.

Suurin ponnistus on nyt takana. Linjoja pitkin tulevaa työnantajaa voit myös rauhoitella, sillä työskentely on mahdollista opiskelijana (kandin oikeuksilla) vielä 30 päivän ajan valmistumispäivästä. Nyt voitkin sitten aloittaa kandikesiltä tutun ”Etsi nimesi JulkiTerhikistä” –pelin. Kun oman nimen kohdalla sitten viimein komeilee teksti ”lisensiaatti”, voit jo hiukan tuulettaa. Enää jäljellä on pari pientä juttua.

8. Ilmoittaudu yliopistolle YEK:iin tai erikoistumaan. Rakkaat valmistuvat kollegat, en halua painostaa oman erikoisalan valintaan. Mutta ilmoittaudu nyt jompaankumpaan silti, sillä työnantaja saa silloin useimmissa tapauksissa sinusta koulutusrahaa eli sinä pääset koulutuksiin työajalla.

9. Ilmoita KELA:aan valmistumisestasi ja peru opintotuet, jos niitä vielä olisi ollut jäljellä. Tämän voi tehdä netissä!

10. Kun aloitat työsi lisensiaattina, muista tilata pikimmiten työantajasi kautta uusi VRK-kortti. Kandikortti lakkaa toimimasta todennäköisesti juuri silloin, kun jonossa olisi kymmenen uusittavaa reseptiä.

11. Tilaa VRK-kortinlukija kotiin Lääkäriliiton kautta, niin voit käyttää Kelainta kotona. Vihdoin koko valmistumislysti on hoidettu, huh! Valitettavasti vielä yhdet hikikarpalot saattavat kirvota otsalle, kun on aika laskea valmistumisen hintalappu.

 • Tutkintotodistus tiedekunnalta 0 €
 • Passin oikeaksi todistaminen maistraatissa 4€
 • Valviran laillistaminen 235 €
  • ​Lasku tulee kotiin perässä
 • NLY:n jäsenmaksu 39 €/vuosi
 • Lääkäriliiton jäsenmaksu valmistumisvuonna 0€
  •  Lääkäriliitolle ei tarvitse valmistumisesta erikseen ilmoittaa.
  • Valmistumista seuraavina vuosina (esimerkiksi vuonna 2018 valmistuvalla, vuosina 2019 ja 2020), on liiton jäsenmaksu 256€.
  • Sitten maksu nousee täyteen summaan eli 512€:oon.
  • Bonuksena kotiin tulee myös kaavake, jolla voi tilata uuden leimasimen ilmaiseksi ”LL” -tekstillä
 • Duodecimin jäsenmaksu 118€ /vuosi
  • Päivitä tietosi muutoslomakkeella
  • Jos asut samassa taloudessa valmistuneen kollegan kanssa, ilmoita itsesi lääkäripuolisojäseneksi. Saat jäsenyyden 59€/vuosi ja rasittavat tuplakappaleet lehteä loppuvat.
 • Muista myös, että opintolainasi takaisinmaksu alkaa, tyypillisimmin tosin vasta 1-2 vuoden kuluttua valmistumisesta. Pankki ottaa sinuun yhteyttä saatuaan KELA:sta ilmoituksen valmistumisesta.

Nyt voit huokaista ansaitusti helpotuksesta, onneksi olkoon lisensiaatti!

 

Anni Vartiainen
Kevään aikana valmistuva kollega Helsingistä
NLY:n koulutusvaliokunnan jäsen