Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Lisähaku erikoislääkärikoulutukseen on nyt auki – mikä on muuttunut?
Etusivu > Lisähaku erikoislääkärikoulutukseen on nyt auki – mikä on muuttunut?

Lisähaku erikoislääkärikoulutukseen on nyt auki – mikä on muuttunut?

Vuonna 2019 erikoislääkärikoulutuksen ilmoittautumismenettely jäi historiaan ja käyttöön otettiin uusi avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen pyrkivä valintamenettely. NLY:ssä valintamenettelyn käyttöönottoa on seurattu tiiviisti, ja vuosi sitten yhdistys julkaisi ehdotuksensa valintamenettelyn kehittämiseksi. Edeltävästi yhdistyksessä oli huolestuneina kuunneltu suunnitelmia harventaa hakukertojen ja hakukohteiden määrää sekä vastaanotettu jäsenistöltä viestejä hakuprosessin epäjohdonmukaisuudesta.

Syksyllä 2021 yliopistot päättivät NLY:n kannanotosta huolimatta uudistaa valintamenettelyä siten, että koko lukuvuoden aloituspaikat ovat haettavissa syksyn päähaussa ja syksyn haussa täyttämättä jääneitä aloituspaikkoja voi hakea kevään lisähaussa. Ainoan poikkeuksen muodostavat yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoisalat, joilla aloituspaikkoja voidaan avata lisää kevään lisähakua varten. Kukin hakija voi aiemmasta poiketen hakea vain yhteen hakukohteeseen.

VOINKO OSALLISTUA LISÄHAKUUN?

Erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyn lisähaku järjestetään ensimmäistä kertaa helmikuussa 2022. Lisähaun aloituspaikkamäärät erikoisaloittain ja yliopistoittain löydät täältä.

Valtakunnalliset valintaperusteet ovat aiheuttaneet erikoisalan ja/tai yliopiston vaihtamista suunnittelevien nuorten lääkärien keskuudessa hämmennystä. Valintaperusteiden mukaan lisähaku on avoin niin syksyn päähakuun osallistuneille kuin aivan uusillekin hakijoille. Samaisissa perusteissa uuden hakijan on määritelty tarkoittavan hakijaa, jolla ei ole voimassa olevaa erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeutta. Eivätkö ns. siirtohakijat siis saa osallistua kevään lisähakuun?

NLY tavoitti Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan koulutuspäällikön Kirsi Puomilan selventämään kevään hakukriteereitä: “Lisähakuun saa osallistua kuka tahansa hakukelpoinen hakija, joka on kiinnostunut lisähaussa avoinna olevista hakukohteista.” Puomila täsmentää, että myös siirtohakijat eli erikoisalan ja/tai yliopiston vaihtoa tavoittelevat, jo voimassa olevan opinto-oikeuden omaavat hakijat saavat osallistua hakuun. Tämä vahvistetaan myös Helsingin yliopiston hakijapalveluista. Mikäli siirtohakija menestyy haussa, tulee hänen luopua vanhasta opinto-oikeudestaan viimeistään uuden opinto-oikeuden koejakson hyväksymisen jälkeen.

MITEN ALKUPISTEENI LASKETAAN? VOINKO HYÖDYNTÄÄ VANHOJA HAASTATTELUPISTEITÄNI?

Kevään lisähaussa noudatetaan samoja valintaperusteita ja -menettelyä kuin syksyn päähaussa. Kevään 2022 lisähaussa alkupisteet huomioidaan syksyn 2021 hakuajan alkamispäivään eli 31.8.2021 saakka. Syyskuusta 2021 lähtien kertynyt työ- ja tieteellinen kokemus huomioidaan haun alkupisteissä siten vasta seuraavalla hakukierroksella syksyn 2022 päähaussa. Lisähaussa voi käyttää syksyn 2021 haastattelupisteitä, mutta valintaperusteiden muutoksen vuoksi tätä aikaisemmin kerättyjä haastattelupisteitä ei voi haussa hyödyntää. NLY:n saamien tietojen mukaan muutoksilla on ollut tarkoitus mm. keventää yliopistojen opintohallinnoille aiheutuvan työn määrää.

KOSKA VOIN HAKEA?

Kevään 2022 lisähaku on käynnistynyt tiistaina 1.2.2022 klo 8:00 ja päättyy maanantaina 14.2.2022 klo 15.00. Haku tapahtuu totutusti Opintopolussa. Kevään 2022 lisähaun tulokset julkaistaan viimeistään 26.5.2022 ja hyväksytyn hakijan on otettava paikka vastaan Opintopolussa viimeistään 9.6.2022 klo 15.00.

MISTÄ SAAN LISÄTIETOA?

Kaikki tiedot valintamenettelyyn liittyen löytyvät ammatillisen jatkokoulutuksen valtakunnallisilta nettisivuilta: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/opinto-oikeuden-hakeminen.

Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtajaan Katariina Kökköön. Oman yliopistosi opintohallinnon yhteystiedot löydät halutessasi täältä: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/yhteystiedot