Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Esittelyssä uusi päätoimittaja – Kääriä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta
Etusivu > Esittelyssä uusi päätoimittaja – Kääriä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta

Esittelyssä uusi päätoimittaja – Kääriä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta

Tämän numeron myötä Nuoressa Lääkärissä aloitti uusi päätoimittaja. Uusi päätoimittaja kertoo, miten päätyi tehtävään ja millaisia teemoja hän haluaa nostaa esille omalla kaudellaan. 

Kuka olet?

Olen Samuli Kääriä, Helsingistä vuonna 2022 valmistunut lääkäri. Tällä hetkellä olen erikoistumassa yleislääketieteeseen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Myyrmäen terveysasemalla, eli Vantaa-Keravan parhaat NPS-pisteet saaneessa koulutuspaikassa. Siellä olen myös virassa. 

Miten päädyit päätoimittajaksi?

Mitenkäs se yleensä menee: uhkaus, kiristys ja lahjonta? Mikään näistä ei suoranaisesti täyttynyt omalla kohdallani. Yleinen uteliaisuuteni on saanut aikaan sen, että minulla on taipumus lähteä kaikennäköiseen mukaan. Valmistumisen kynnyksellä yksi vuosikurssilaiseni laittoi mainoksen Nuori Lääkäri -lehden toimituskunnasta, johon haluttiin lisää kirjoittajia. Kun aikaa vapautui valmistumisen myötä opiskelusta ja kandiseuratyöstä, ajattelin kokeilla jotain uutta.

Olen tosiaan aina tykännyt kirjoittamisesta. Aina lukiosta asti ja kyllä sitäkin aikaisemmin olen tehnyt erilaisia kirjoitelmia. Äidinkieli oli muun muassa lukiossa mielestäni ykkösaiheita. Kirjoittaminen on toisin sanoen lähellä sydäntä. 

Lehden toimituskunnassa olin alkuun mukana muutaman vuoden, joista viimeisimmän vuoden toimitussihteerinä. Tänä aikana myös inspiroitui, että päätoimittaminen voisi olla hauskaa.

Mitä päätoimittaja tekee? Joko tiedät? 

Tässä parissa kuukaudessa työ on tullut kyllä jo tutuksi. Itse koen tehtävän luonteen niin, että sisällön koordinointi ja lehden kasaaminen on ykkösjuttu. Toinen tärkeä asia on ihmisten motivoiminen kirjoittamaan heitä kiinnostavista asioista. Lehteä ei olisi ilman hyviä juttuja, ja juttujen takana on aina kirjoittaja, jolla on oma motivaatio. Sen esiin kaivaminen on päätoimittajan yksi tärkeistä tehtävistä.

Mikä muuttuu Nuoressa Lääkärissä aikakaudellasi?

Hakiessani päätoimittajaksi peräänkuulutin, että hirveää muutossumaa en ole suunnitellut. Mielestäni Nuori Lääkäri on ollut vuosikausia hyvissä käsissä, ja sen ympärille on tullut hyvä brändi, jota haluan omalta osaltani vaalia. Nyt vaalivuotena haluaisin tehdä keskustelunaiheiden nostoja. Haluaisin kannustaa ja saada ihmisiä matalalla kynnyksellä kirjoittamaan ja avaamaan keskustelua hyvässä hengessä. Saanko myös sanoa, että Twitterin logo lähtee lehden alkusivuilta?

 

Ensimmäinen tärkeä linjaus: Nuori Lääkäri, Nuori Lääkäri -lehti vai NuoriLääkäriLehti?

Riippuu paljon kontekstista, jossa kirjoitan. Toivoisin, että se olisi Nuori Lääkäri, ehkä pienellä kirjoitusvirheellä niin, että se olisi NuoriLääkäri yhteen kirjoitettuna kuten lehden kannessa. 

Mitä teemoja haluat nostaa esiin lehdessä? 

Yleisesti haluan pitää esillä tervettä keskustelukulttuuria. Toivoisin siis, että eri asioista keskusteltaessa tai kirjoitettaessa vältettäisiin vastakkainasettelua, ja keskustelussa osattaisiin ottaa huomioon eri osapuolten näkökulmia. 

Tämä teema on tärkeä pitää mielessä, kun on lääkärijärjestöjen vaalivuosi ja mielipiteitä on varmasti monenlaisia. Asioistahan on mahdollista käydä laadukasta keskustelua, vaikka oltaisiinkin eri mieltä. Esimerkiksi somealustoilla keskustelu kuitenkin kärjistyy valitettavan helposti. Haluaisin olla mukana luomassa tunnelmaa, jossa kaikki uskaltavat sanoa mielipiteensä ääneen.

Haluan myös luonnollisesti nostaa esille ajankohtaisia aiheita, kun terveydenhuoltojärjestelmän kehityspyörät ovat kovassa vauhdissa. Erityisesti nuorten lääkärien huomaamien epäkohtien esiin nostaminen on tärkeää. Nuoret lääkärithän ovat parhaiten kiinni ruohonjuuritason työssä, minkä lisäksi heillä on usein myös uusin tietoa ja raikkain näkemys. Vaikuttavuusnäkökulmasta ruohonjuuritasolla voidaankin tehdä tärkeitä havaintoja, joilla on oikeasti merkitystä. 

Lehden päätoimittajista kaksi edellistä olivat kliinisiä farmakologian erikoistuvia lääkäreitä, ja sitä ennen päätoimittajana oli radiologi. Mikä muuttuu nyt, kun siirrytään pois diagnostisilta aloilta?

Yleislääketieteessä minua kiehtoo humaanius ja siksi inhimilliset ja ihmisläheiset aiheet kiinnostavat. Se saattaa jossain määrin näkyä lehdessä. Mielestäni viimeisimmässä lehdissä ei kyllä kliininen farmakologia kovin paljon paistanut läpi.

Mitä tavoitteita asetat itsellesi päätoimittajakaudellesi?

Hyvä tavoite on, että saan neljä lehteä julkaistua. Se taitaa olla valtuuskunnankin päätös, ja sitä pyrin noudattamaan. Toisena tavoitteena on, että tästä vuodesta jäisi kaikkinensa hyvä fiilis niin itselleni, toimituskunnalle kuin lukijoillekin. 

Näiden asioiden lisäksi järjestötoiminnassa on toki myös hienoa päästä tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa, tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uutta muilta ihmisiltä.

Printti- vai verkkolehti? 

Jossain vaiheessa mietin, että olisin perunut Duodecimin ja Lääkärilehden printtiversiot paperisuman vuoksi. Nyt valmistumisen jälkeen, kun on paremmin aikaa perehtyä niihin, on kiva napata paperilehtiä mukaan esimerkiksi autoon tai mökille. NuoriLääkäri poikkeaa muista postiluukusta tulevista lehdistä ilmestymistiheyden suhteen. Kun lehti ilmestyy vain neljä kertaa vuodessa, koen lehden arvon on suurempana ja paperisena siihen on helpompi tarttua. Tänä vuonna on myös tavoitteena kehittää lehden verkkopuolta paremmaksi. Kannattaa siis seurata NLY:n nettisivuja.  

Huhu kertoo, että olet viiniharrastaja. Tuleeko lehti jatkossa viinisuositusten kera? Millainen viini sopii tämän ensimmäisen numeron kanssa nautittavaksi?

Tämä olikin hyvä idea. Meillähän oli aiemmin lehdessä glögitasting, jonka tekeminen oli hauskaa porukalla. Viinit voisi olla mahdollisesti sellainen teema, joka todennäköisesti näkyisi esimerkiksi joulun alla. 

Ensimmäinen lehti ilmestyy NLY:n valtuuskunnan vaalien alla. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen lehti, mikä antaa aihetta juhlaan. Ehkä jokin kiva samppanja tai franciacorta (siis italialainen perinteisen kuohuviinimenetelmän klassinen viinityyli). 

Kiitokset haastattelusta. Vapaat terveiset lukijoille?

Kuten kaikessa toiminnassa toivon palautetta mahdollisimman paljon. Myös spontaania palautetta eikä vain palautetta kyselylomakkeiden kautta. Ihan vapaasti saa laittaa kehitysehdotuksia osoitteeseen paatoimittaja@nly.fi, esimerkiksi mikä lehdessä oli hyvää tai huonoa. Juttuvinkkejä myös kuunnellaan ja jos joku haluaa tulla kirjoittamaan, niin ehdottomasti mukaan vaan! 

Teksti: Anssi Mykkänen
Kuva: Emmi Kääriä