Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Johtajuutta harjoittelemaan lääkintä-RUK:ssa
Etusivu > Johtajuutta harjoittelemaan lääkintä-RUK:ssa

Johtajuutta harjoittelemaan lääkintä-RUK:ssa

Lääkintäreserviupseerikurssin aikana käydään läpi puolustusvoimien johtajakoulutusohjelman mukaiset luennot ja harjoitteet. Koska johdettavina on parikymppisten varusmiesten sijaan usein kollegoita, joutuu harjoitteissa soveltamaan muitakin motivoinnin ja ohjeistamisen keinoja kuin puhdasta huutokäskyttämistä. Kuten eivät siviilielämässä, myöskään intissä tapahtuvat johtajasuoritukset eivät aina suju mallikkaasti. Tiiviissä porukassa ylilyönnit on helpompi saada anteeksi, sillä jokainen joutuu vuorollaan samojen haasteiden eteen.

Elvytystilanteen johtaminen on lääketieteen perusopetuksen ainoa johtamisharjoite. Arjessa nuoretkin lääkärit toimivat kuitenkin usein hoitotiimin johdossa ja joutuvat vetäjäksi niin hoitoneuvotteluihin, työpaikan pieniin työryhmiin kuin vaativampiinkin lähiesimiehen tehtäviin. Osalla voi olla johtamiseen luontaisia lahjoja, mutta nekin vaativat hiomista. Johtaminen on kuten mikä tahansa taito, sitä ei opi harjoittelematta. Lääkinta-RUK:ssa tutuksi tulevat niin pienryhmien johtaminen, kokonaisen joukkueen esimiehenä toimiminen kuin suuronnettomuusharjoituksissa tapahtuva tilanteen kokonaisjohtajuuden ottaminen.

Iso osa harjoitteista tapahtuu kontrolloidussa ympäristössä, jolloin omasta suorituksesta saa suoraa ja rakentavaa palautetta harjoitteen päätyttyä. Armeijan harjoitteiden asettamien, joskus turhauttavienkin vaatimusten soveltaminen akateemiseen pohdintaan tottuneen lääkärivarusmiesten joukon onkin melkoinen koettelemus. Selkeäsanaista palautetta saa elävän elämän tilanteissa, kun joudut aamuyön pikkutunteina tekemään päätöksiä kollegoiden nukkumis- ja valvomisvuorojen suhteen.

Reserviupseerikurssi tarjoaa johtamisen teoreettisen pohjan lisäksi monia mahdollisuuksia harjoitella omaa toimintaa johtoasemassa ja saada siitä palautetta. Samanlaista mahdollisuutta ei siviilissä juuri ole, vaan siellä johtaminen tapahtuu aina tosielämän tilanteissa.

Käytännön faktat lääkintäreserviupseerikurssista:

-Puolustusvoimien Logistiikkakoulu järjestää lääkintäalan reserviupseerikurssin kerran vuodessa kesän saapumiserälle.

-Kurssille voidaan hyväksyä asepalvelusta suorittavia lääkäreitä, eläinlääkäreitä, hammaslääkäreitä ja proviisoreja.

-Kurssi kestää noin neljä kuukautta. Kurssin pitää sisällään 348 tuntia lääkintäkoulutusta ja 162 tuntia johtaja- ja kouluttajakoulutusta.

-Kurssista saa todistuksen, jossa sen opintokokonaisuudet on eritelty opintopisteinä.

-Kurssille osallistuu tyypillisesti 20-25 varusmiespalvelusta suorittavaa lääkintäalan ammattilaista.

-Kurssin päätyttyä johtaja- ja lääkintäkoulutus jatkuu vielä koko kevään.

Lue myös muut aiheeseen liittyvät jutut: Inttiin lääkiksen jälkeen ja Selviääkö oma talous intistä?

Avainsanat: