Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kannanotto: Päivystysten supistaminen voi jopa pahentaa työvoimapulaa
Etusivu > Kannanotto: Päivystysten supistaminen voi jopa pahentaa työvoimapulaa

Kannanotto: Päivystysten supistaminen voi jopa pahentaa työvoimapulaa

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on huolissaan suunnitelmista, joiden mukaan ympärivuorokautinen leikkaus- ja synnytystoiminta lopetettaisiin useista Suomen nykyisin päivystävistä sairaaloista. Koulutussairaalaverkoston pieneneminen uhkaa entisestään hankaloittaa työvoimatilannetta, jonka ratkaisemiseen myös NLY:n mielestä vaaditaan kuitenkin pikaisia toimia.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama työryhmä julkaisi tammikuun alussa Kansallisen erikoissairaanhoidon sairaaloiden ja päivystysten porrasteisuuden, työnjaon ja yhteistyön selvityksen. Työryhmä esittää, että Suomessa olisi vuonna 2030 yliopistosairaalat mukaan luettuna korkeintaan 18 sairaalaa, joissa on yöaikaista leikkaus- ja synnytystoimintaa sekä teho-osasto. Käytännössä esitys lopettaisi nämä toiminnot useista nykyisistä keskussairaaloista. Osasta nykyisiä keskussairaaloita muodostettaisiin akuuttisairaaloita, joissa olisi akutologinen päivystys sekä korkeintaan tehovalvontatasoista hoitoa.

Päivystysaikaisen toiminnan supistamisen myötä akuuttisairaaloista tulee aiempaa vähemmän houkuttelevia koulutus- ja työpaikkoja.  Pahimmillaan toiminnan supistamisen muutosjohtaa sairaaloiden vähittäiseen näivettymiseen. NLY muistuttaa, että yöaikaisen toiminnan loppumisen myötä myös virka-aikainen toiminta kapenee. Esimerkiksi vaativia leikkauksia ei voi tehdä sairaalassa, jossa ei ole mahdollisuutta yöaikaiseen komplikaatioiden hoitoon.

“Erikoistumispaikka valitaan usein sen perusteella, missä on laadukas koulutus ja toteutetaan monipuolisesti oman erikoisalan diagnostiikkaa ja hoitoa. Sairaalassa, jossa tehdään vain päiväkirurgista toimintaa, kirurgiaan erikoistuva lääkäri ei pääse kartuttamaan ammattitaitoaan laaja-alaisesti. Sama pätee luonnollisesti myös gynekologeihin, anestesialääkäreihin ja muihin päivystäviin aloihin “, NLY:n puheenjohtaja Riku Metsälä toteaa.

NLY jakaa työryhmän näkemyksen siitä, että sote-järjestelmän rakenteita on jatkossa muutettava perusterveydenhuoltoa vahvistaen, jotta uhkaava työvoimapula ja rahoitusvaje voidaan selättää. Metsälän mukaan tulevaisuuden henkilöstöpulaa ei voida kuitenkaan ratkoa ainoastaan toimipisteitä supistamalla ilman, että samalla huomioidaan sairaaloiden rooli uusien ammattilaisten kouluttajina. 

“Päivystävät sairaalat ovat tärkeä osa koulutusjärjestelmää, eikä meillä ole takuita siitä, että nykyiset keskussairaaloissa työskentelevät ammattilaiset automaattisesti siirtyisivät oppiin kasvukeskuksiin. Pidämme erikoisena sitä, että työryhmä on rajannut uudistuksen koulutusvaikutukset selvityksen ulkopuolelle.” Metsälä ihmettelee. 
Metsälä myös huomauttaa, että pienet keskussairaalat ovat nykyisin suosittuja koulutuspaikkoja. NLY:n ja Suomen Lääkäriliiton toteuttaman Koulutuspaikkakyselyn viime viikolla julkaistuissa tuloksissa useat pienet sairaalat saivat täydet viisi tähteä.

Riku Metsälä
Puheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys
riku.metsala@nly.fi
040 9677393

Lataa kannanotto PDF-tiedostona tästä

Katariina Seittenranta
Varapuheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys
katariina.seittenranta@nly.fi

Avainsanat: