Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuorten Lääkärien Yhdistyksen rooli Lääkäriliiton eutanasiakannan muodostuksessa
Etusivu > Nuorten Lääkärien Yhdistyksen rooli Lääkäriliiton eutanasiakannan muodostuksessa

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen rooli Lääkäriliiton eutanasiakannan muodostuksessa

Suomessa käydään aktiivista kansalaiskeskustelua eutanasian laillistamisesta. Lääkäriliitto on arvioinut uudelleen kantaansa eutanasiaan ja lääkäriavusteiseen itsemurhaan perusteellisen selvitystyön ja jäsenkyselyn kautta huomioiden terveydenhuollon yleisen tilanteen. Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) ei ole määritellyt yhdistykselle omaa kantaa eutanasialainsäädännöstä. NLY on osallistunut vahvasti Lääkäriliiton sisäiseen työskentelyyn eutanasia-asian käsittelyssä, ja siten myös nuorten lääkärien mielipiteet on huomioitu päätöksenteossa. Asiaa on ennen päätöksentekoa käsitelty laajasti Lääkäriliiton eettisessä neuvottelukunnassa, valiokunnissa, jaoksissa ja hallituksessa, joissa kaikissa on NLY-taustaisia edustajia mukana. NLY on tyytyväinen laajaan, lääkäreitä eri tavalla osallistaneeseen keskusteluun ja sen myötä syntyneeseen asiantuntija-arvioihin perustuvaan kantaan. 

Tänään 16.5. Lääkäriliiton valtuuskunta on päättänyt säilyttää Liiton kannan ennallaan eutanasiaan ja lääkäriavusteiseen itsemurhaan liittyen. Aikaisempi ja nyt vahvistettu kanta on, että Suomen Lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista. Lääkäriliitto vastustaa myös sitä, että lääkärit ammattikuntana velvoitettaisiin tekemään toimenpiteitä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa (lääkäriavusteinen itsemurha).

Lääkäriliiton valtuuskunta on liiton ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin, josta tällä hetkellä NLY:n vaalirenkaan edustajia on 16. Yhteensä valtuuskunnassa on edustajia 60. Lääkäriliiton eutanasiakanta perusteluineen viestitään Lääkäriliiton medioissa (https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/laakariliitto-ei-muuttanut-kantaansa-eutanasiaan/). NLY ei toistaiseksi ole muodostamassa omaa kantaa eutanasia-asiassa vaan tukee jatkossakin Lääkäriliiton valmistelutyötä ja päätöksentekoa.

Avainsanat: