Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Konferenssin kulisseissa
Etusivu > Konferenssin kulisseissa

Konferenssin kulisseissa

Esitietojen osalta viittaan kohteliaimmin edelle (kts. Sara Launion blogi 13.9.2017). Kuluneiden 18 kuukauden aikana minulla oli kunnia osallistua AMEE-konferenssin (Association of Medical Education in Europe) järjestämiseen kahdella eri rintamalla – paikallisen järjestelytoimikunnan jäsenenä ja opiskelijatyövoiman (Student Task Force, STF) yhtenä koordinaattorina.

Kuten tämän kokoluokan tapahtumalta odottaisikin, valmistelutyö alkoi varhaisessa vaiheessa. Keväällä 2016 järjestelytoimikunta kokoontui ensimmäistä kertaa Helsingissä. Yliopistojen edustajien lisäksi mukaan oli kutsuttu myös Duodecimin ja Lääkäriliiton toimijoita. Ryhmän kokemattomimpana pyrin tässä vaiheessa perehtymään konferenssin tavoitteisiin mahdollisimman tarkoin, ja valmistauduin hiljalleen tuleviin tehtäviini.

AMEE:n todellinen luonne paljastui vasta Barcelonassa, jossa vuoden 2016 tapahtuma järjestettiin tulikuuman elokuun viimeisellä viikolla. Lääketieteen koulutuksen tutkimiseen ja kehittämiseen perehtyneitä lääkäreitä ja pedagogeja oli saapunut Espanjaan kaikilta mantereilta, ja jaettavan tiedon määrä tuntui valtavalta. Tuolloin tapasin myös ensimmäistä kertaa kasvokkain osan tulevista koordinaattorikollegoistani, joiden kanssa minun oli tarkoitus ohjata ja opastaa suurta opiskelijaryhmittymää erilaisissa työtehtävissä vuoden päästä elokuussa Suomessa.

Student Task Force eli STF on 2000-luvun alusta alkaen ollut integraalinen osa konferenssia. Kansainvälisistä ja paikallisista lääketieteen ja läheisten alojen opiskelijoista koostuva ryhmä toimii oppaina, salivahteina ja toisinaan myös teknisenä tukena. STF:n hakuprosessi on vuosi vuodelta paisunut suuremmaksi, ja 2017 hakemuksia saatiin maailmanlaajuisesti yli 1200. Kokonaisuudessaan vain noin 3 % hakijoista pystyttiin ottamaan mukaan – lentäväksi lauseeksi muodostuikin, että Harvardiin on helpompi päästä kuin STF:n jäseneksi. Valinnan lopputuloksena saatiin muodostettua pätevä, motivoitunut ja maailman eri kolkkia hyvin edustava ryhmä.

Elokuu 2017 saapui lopulta pelottavan nopeasti, ja virallista konferenssia edeltävänä perjantaina 25.8. pirteä ja hyvin levännyt opiskelijalauma kokoontui Messukeskuksen etuovilla. Päivän ohjelmaan kuului yhteishengen rakentamista, konferenssikassien pakkaamista ja loppupäivästä jo varhaisten vieraiden ilmoittautumisen ohjaamistakin. Tummansiniset työpaidat päällä ja nimikyltit kaulassa olimme valmiita kohtaamaan tulevatkin haasteet.

Vierailijan näkökulmasta konferenssipäivät voivat toisinaan tuntua sekavilta. Mielenkiintoisia luentoja, työpajoja ja posterisessioita järjestetään samanaikaisesti, ja näiden joukosta pitäisi yrittää löytää se kaikkein kiinnostavin. Koordinaattorin näkökulmasta tilanne oli vielä tätäkin sekavampi. Jokaiseen sessioon oli saatava opiskelija oikeilla materiaaleilla varustettuna, ja yhteydenpitoa käytiin jatkuvasti erilaisten teknisten ongelmien, kuten messualueelle livahtaneiden äänekkäiden lintujen ilmetessä. Viestintäkanavaksi valittuihin Whatsapp-ryhmiin tuli päivässä useita satoja viestejä, ja keskustelua logistisista järjestelyistä vastaavan Worldspan-konferenssijärjestäjäfirman kanssa käytiin radiopuhelimitse keskeytyksettä.

Päivä kerrallaan kokemus kuitenkin karttui, ja työ muuttui helpommaksi. Haasteeksi alkoi kuitenkin muodostumaan univaje, jonka syynä oli varhaisten aamuherätysten lisäksi myös suomalaisten opiskelijoiden järjestämä jokailtainen sosiaalinen ohjelma.

Keskiviikkona 31.8. konferenssi saavutti viimein päätösseremoniansa. Vieraiden poistuessa Messukeskukselta opiskelijat jäivät vielä paikalle keskustelemaan kokemuksista ja purkamaan tuntoja. Lyhyen viikon aikana Student Task Forcesta oli sulautunut yhteen oikea tiimi, ja viimeisen illan yhteisen ohjelman jälkeen kukin lähti jälleen omille teilleen.

Minulle AMEE ja STF muodostuivat lopulta yhdeksi elämäni huippuhetkistä. Mahdollisuus olla mukana järjestämässä ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävää konferenssia oli upea, mutta vielä sitäkin ikimuistoisemmaksi muodostuivat ne ystävyyssuhteet joita STF:n jäsenten kanssa muodostui. Aloittaessani urakkaa en tiennyt laisinkaan mihin olen ryhtymässä, mutta nyt katsoessani menneisyyteen olen iloinen ja kiitollinen siitä, että uskaltauduin mukaan.

Vuonna 2018 AMEE järjestetään Sveitsissä, Baselin kaupungissa. Jos mikään tarinassani herätti kiinnostusta, suosittelen vahvasti varaamaan tulevan vuoden elokuun lopulta kalenterista tilaa. Lupaan, että tulet innostumaan!

 

Teemu Trygg

NLY:n hallituksen jäsen