Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Krapulan hoidon ABC
Etusivu > Krapulan hoidon ABC

Krapulan hoidon ABC

Krapula on suuren alkoholimäärän juomisesta aiheutuva epämiellyttävä jälkitila, kohmelo, darra, kankkunen… Vieruskäsite moraalinen krapula eli ”morkkis” kuvaa krapulaan liittyviä katumuksen ja masennuksen tunteita. Krapula on ”ruoka- ja juomamyrkytystila”, joka saattaa yllättää juhlan jälkeisenä aamuna. Seuraavassa kuvataan keinoja sen välttämiseksi ja selättämiseksi.

Vältä viisaasti!

Ensisijaisen tärkeää on yrittää ehkäistä krapulan syntyminen. Tarkkaile juodun alkoholin määrää (krapulan aste on suoraan verrannollinen kertakulutuksen kanssa). Muista juoda vettä jokaisen alkoholiannoksen välissä. Tarkkaile myös laatua; tiukka viina (kuten Tequila) ja eri alkoholijuomien sekoittaminen lisäävät krapulan riskiä.

Krapulan kuvataan pahentuvan iän myötä ja harjoituksen puutteesta. Monenlaisia vinkkejä krapulan selättämiseksi on kehitelty mutta ihmelääkettä ei ole keksitty. Kansanomaisia vinkkejä on lukuisia (ks.yst. sanapilvi) mutta vakuuttavaa näyttöä niiden toimivuudesta ei ole (MH Pittler et al. 2005). Lisäisin listaan vielä rasvaisen ruoan ja/tai suolakurkkupurkin nesteen nauttimisen. Ja mikäli voimia on niin sängyssä peuhaaminen voi helpottaa yleistä olotilaa (n=1).

Eräs kollega on kuvaillut krapulan hoitoaan niin, että nuorempana hän vielä kärsi krapulan, ikään kuin rangaistuksena itseaiheutetusta huonosta olotilasta. Nykyään hän turvautuu apukeinoihin, joita on löydettävissä lääkekaapista:

  • Sydämen tykytykseen propranoli 20-40mg.
  • Närästykseen ja ylävatsaoireisiin esomepratsoli 20-40mg tai nopeavaikutteisempi Rennie 1-2 purutablettia.
  • Päänsäryyn ibuprofeeni 600mg tai pidempivaikutteinen naprokseeni 500mg. Herkkävatsaisille parasetamoli 1g.

Vaikea-asteisen pahoinvoinnin hoitoon voi kokeilla metoklopramidia 10mg tai jopa ondansetroni 4mg. Erään anestesiologin vinkkinä iv-nesteytys saattaa helpottaa oloa. Tähän keinoon tukeutuminen kuitenkin vaatii enemmän valmisteluja – ja kertoo myös laajemmasta elämänhallinnan ongelmatiikasta. Yleisimmin sorrutaan kuitenkin siihen virheeseen lääkkeet otetaan vasta krapulan jo ilmennyttyä eikä aamuyön tunteina laskuhumalan aikaan.

Jos nyt kuitenkin krapula yllätti ja sinun tulee olla edustamassa esimerkiksi isoäidin syntymäpäivillä tai vastaavassa tilaisuudessa, niin muista myös seuraavat vinkit:

  • Silmätipat kirkastavat verestävät silmät (Oftan Starine tai Visclear).
  • Punainen huulipuna virkistää olemusta (erityisesti naisoletetuilla).
  • Varaa valmiiksi särmikkäät kirkassävyiset vaatteet hämäämään sukulaisia.
  • Menthol-valmisteet raikastaa hengityksen ja auttavat pitämään vanhan viinan hajun piilossa.

Martta Hartikainen
NLY 90v. vuosijuhlavastaava

NLY ei missään nimessä tue alkoholin runsasta käyttöä.

Avainsanat: