Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Lääkärikunnan yhtenäisyyden vuosi 2024
Etusivu > Lääkärikunnan yhtenäisyyden vuosi 2024

Lääkärikunnan yhtenäisyyden vuosi 2024

Vuoteen mahtuu suuria mielipiteitä jakavia teemoja pureskeltavaksi niin työpaikoilla kuin edunvalvonnan saralla.

Terveydenhuoltoa on koeteltu viime vuosina ennennäkemättömästi: koronan, lakkojen ja sote-uudistuksen aiheuttamaa hoitovelkaa siivotaan vielä monta monituista vuotta. Vuosi 2024 tulee tarjoamaan toivottavasti jo hieman selkeyttä uudistuksen jälkeiseen aikaan, mutta valitettavasti myös koettelemaan lääkärikuntaa, niin yksilöitä kuin koko kollegiota. Vuoteen mahtuu suuria mielipiteitä jakavia teemoja pureskeltavaksi niin työpaikoilla kuin edunvalvonnan saralla.

Vuosi starttasi rytinällä sosiaali- ja terveysministeriön sairaalareformia koskevalla raportilla. Perusteena sairaalaverkon tiivistämiselle on erityisesti tulevina vuosina entisestään hankaloituva henkilöstöpula. Toki taustalla vaikuttaa myös terveydenhuollon kokonaiskustannukset yhtenä tekijänä tilanteessa, jossa valtiontalous kyntää syvällä ja tämän jutun kirjoitushetkellä maata uhkaavat laajat lakot, jotka eivät helpota taloudellista näkymää.

Raporttia arvosteltiin paljon siitä näkökulmasta, että todellisuudessa ei tiedetä, muuttaisiko henkilöstö kaventuneen sairaalaverkon ympärillä paikkakunnalta toiselle vai katoaisivatko sote-alan ammattilaiset muille työvoimapulasta kärsiville aloille. Kouluttaahan soten työote paineensietoa ja monialaisuutta, mistä on hyötyä hyvinkin monenlaisissa töissä tänä päivänä. Osa näkee sairaalaverkon tiivistämisen välttämättömänä ja monelle se tarkoittaa pohdintaa oman uran suunnan muuttamisesta joko ammatillisesti tai maantieteellisesti. Lisäksi erikoislääkärikoulutuksen väylät jäivät kokonaan huomiotta raportissa. Esityksen toteutuessa tietyillä erikoisaloilla ei kerta kaikkiaan riittäisi erikoistumispaikkoja tai potilaita laadukkaan koulutuksen takaamiseksi – ainakaan ilman merkittäviä koulutuksen kehittämistoimenpiteitä. NLY otti asiaan jo heti tammikuussa kantaa ja kohdistaa huomionsa tähän tiukasti kevään ajaksi.

Eutanasia, joka on lääkärikuntaa monin tavoin jakava aihe, tulee käsittelyyn Lääkäriliiton valtuuskunnassa keväällä. Lääkäriliitto teetti yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa kyselyn suhtautumisesta eutanasiaan viime vuoden lopulla. Käsittelystä itsestään tulee jo varmasti moniulotteinen ja haastava, mutta sen lisäksi haasteita tulee tuottamaan liiton kannasta viestiminen ja kaikkien jäsenten huomioiminen. Aihe on polarisoinut lääkärikuntaa merkittävästi jo edeltävissä keskusteluissa. Kollegakunta osaa onneksi keskustella, päättää ja sopia, kunhan vain maltetaan antaa sille riittävästi tilaa. Tutkimuksen tekeminen aiheesta oli mielestäni erityisen viisasta, sillä tunnetaanhan meidät nimenomaan tietoon pohjautuvan päätöksenteon ammattikuntana. NLY:n edustajat Lääkäriliiton valtuuskunnassa löydät verkkosivuilta niin tämän kuin muiden aiheiden keskustelunavausten osalta. 

Kolmas potentiaalisesti lääkärikunnan välejä repivä asia on syksyn Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit. Perinteisesti jäsenjärjestöt ovat kampanjoineet jopa aggressiivisesti oman etunsa ajamiseksi erityisesti palkkaukseen liittyvissä kysymyksissä. Ajattelen kuitenkin, että tänä vuonna on entistä enemmän yhteisiä koko lääkärikollegiota koskevia teemoja yllä mainittujen lisäksi muun muassa työhyvinvoinnin, kestävän tulevaisuuden ja profession arvostuksen edistämiseksi. NLY:n strategian mukaisesti tavoitellaan tasapainoista lääkärin arkea ainakin tämän yhdistyksen voimin.

Riku Metsälä
Puheenjohtaja