Missä ovat kampanjat, jotka liputtavat sote-alalla työskentelemisen puolesta?
Sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön riittämättömyys uhkaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Samanaikaisesti julkisessa keskustelussa lietsotaan vastakkainasettelua eri ammattiryhmien välillä – valitettavasti jopa ammattiryhmien sisällä. Jos uutismedioiden otsikot kertoisivat koko totuuden sote-alasta työympäristönä, Amerikan malli olisi jo seuraavan nurkan takana.
Oman ammattikunnan etujen valvominen on tärkeää ja ammattilaisten kohtaamien ongelmien esiin nostaminen on välttämätöntä. Näihin toimiin on kuitenkin ryhdyttävä vastuullisesti. Missä ovat kampanjat, jotka liputtavat sote-alalla työskentelemisen puolesta?
Henkilöstövajetta ei pelkällä hyvällä tahdolla ratkaista. Ammattilaisina kannamme kuitenkin yhteistä vastuuta siitä, miten varteenotettavana vaihtoehtona työura sosiaali- ja terveydenhuollossa näyttäytyy ammatinvalintaansa parhaillaan tekeville. Myös alan pitovoimaa voimme kaikki pyrkiä omilla teoillamme lisäämään.
Viime vuonna NLY:n hallituksessa ryhdyttiin pohtimaan, mitä me sote-ammattilaiset voisimme yhdessä tehdä alan houkuttelevuuden lisäämiseksi. Joulukuussa lopulta istuuduimme glögikupposen äärelle yhdessä sote-kollegojen kanssa. Kutsumme sote-glögeille oli tavoittanut Suomen Sairaanhoitajien Nouseva tähti -tunnustuksella palkittuja ammattilaisia. Myös Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto olivat tilaisuudessa edustettuina.
Iltatilaisuutemme aluksi kuulimme FinnEM ry:n puheenjohtajan ja akuuttilääketieteen erikoislääkärin Eeva Tuunaisen tutkimusryhmän julkaisemattomia tutkimushavaintoja sote-ammattilaisten henkisen tuen tarpeesta ja saatavuudesta. Näiden alustavien tutkimustulosten pohjalta keskustelimme sote-ammattilaisten työhyvinvoinnista ja sen edistämisen keinoista.
Sote-glögeillä esiin nousseita teemoja olivat muun muassa työterveyshuollon palveluiden saatavuus, toimipaikkojen hoitovirheiden käsittelyn ja debriefingin käytännöt, sote-ammattilainen rikoksen uhrina sekä johtamisosaaminen ja alaistaidot. Työhyvinvointiin panostaminen nähtiin yksimielisesti kannattavana investointina tulevaan.
Me kaikki sote-glögeille osallistuneet ammattilaiset jaoimme yhteisen näkemyksen siitä, että työ terveydenhuollossa on innostavaa ja palkitsevaa. Sote-alalla saa joka päivä kokea tekevänsä merkityksellistä työtä kanssaihmisten auttamiseksi ja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi. Kun työntekijöiden hyvinvointiin satsataan, kaikki voittavat.
NLY haluaa koota sote-ammattilaiset yhteen uudelleen jo tänä keväänä. Toivotamme kaikki nuoret ja nuorenmieliset sote-ammattilaiset lämpimästi tervetulleiksi sote-munkeille Helsingin Lääkäritalolle maanantaina 29.4. Lisätietoa tilaisuudesta seuraa maaliskuun kuluessa. Toivottavasti näemme sinut ja sote-kollegasi Mäkelänkadulla huhtikuussa!
Katariina Seittenranta
Varapuheenjohtaja