Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Mikä vetää koko Suomen medisiinarit speksaamaan?
Etusivu > Mikä vetää koko Suomen medisiinarit speksaamaan?

Mikä vetää koko Suomen medisiinarit speksaamaan?

Siis mikä speksi? Sehän on vanha tuttu opiskelijoiden omin voimin alusta asti rakentama interaktiivinen musikaalinäytelmä, jonka ainakin monet nuoremmat kollegat tunnistanevat joskus kuulleensa tai jopa nähneensä. Mukaan mahtuu musiikkia, näyttelemistä, tanssia ja vaikka mitä muuta. Oikeastaan vain taivas ja yleisön luovuus on rajana sille, mitä lavalla voidaan nähdä tai kuulla. Kuka tahansa katsoja saa missä esityksen vaiheessa tahansa huudahtaa OMSTART ja laittaa esiintyjien luovuuden tulikokeeseen, sillä heidän on nyt pyrittävä parhaansa mukaan esittämään edeltävä kohtaus uudella hauskalla katsojan toivomalla tavalla.

Oma speksi löytyy lääketieteilijöiltä niin Oulusta, Kuopiosta, Turusta kuin Helsingistäkin. Myös Tampereella on oma teatteriesityksen valmisteleva ryhmänsä, vaikka produktio ei varsinainen speksi olekaan. Mikä sitten tekee spekseistä niin arvostetun ja suositun taiteenlajin medisiinarien keskuudessa?

Tässä kirjoituksessa kaksi oman tiedekuntansa speksien vastuuhommiin hurahtanutta opiskelijaa raottaa omia syitään sille, mikä speksaamisesta tekee niin hienoa ja miksi moni medisiinari osallistuu siihen vuodesta toiseen palkatta, vaikka palkkatöihinkin olisi jo mahdollisuus.

Kristiina, TLKS Speksin catering-vastaava 2019:

“Jos minulta kysyttäisiin tässä neljännen vuoden loppuhaminoissa, montako tuntia olen oman showmme eteen antanut vuosien varrella, niin en osaisi antaa tarkkaa vastausta. Enkä haluaisikaan, sillä tätä proggista ei tehdä tunteja laskien. Hurahdin vanhana teatterilaisena mukaan speksiimme jo ensimmäisestä vuodesta. Olen ehtinyt olla mukana monessa tiimissä; puvustuksessa & maskeerauksessa, markkinoinnissa, cateringissä, speksimme hallituksessa – kunhan kukaan ei odota minua lavalle, olen innostunut kaikesta.

Olen tökkinyt itseäni nuppineuloilla, taistellut nettikauppojen, exceleiden ja tiliotteiden kanssa ja valmistellut roviota imitoivan kakun sadalle ihmiselle. Olen ystävystynyt ihmisten kanssa, joihin en muuten varmasti olisi tutustunut, ja oppinut tuntemaan paremmin sellaiset, jotka tunsin muualta. Olen nauranut hyville ja huonoille jutuille, ja päätynyt tilanteisiin, joita mikään muu kuin speksi tuskin olisi mahdollistanut.”

Iikka, KuoLOn Speksin tuottaja 2019:

“Itse tutustuin speksaamiseen jo lääkishakuaikana katsojan roolissa kuultuani siitä kaverin kautta. Jostain syystä inspiroiduin heti. Oli helppo ihailla ja nauraa mukana näyttelijöiden ja muusikoiden nopeille, luoville ja hauskoille reaktioille. Lisäksi saman päämäärän eteen työskennellessä syntynyt vahva yhteishenki ja hyvä fiilis mielestäni huokui koko produktiosta.

Medisiinarielämän aloitettuani tunsin, että minunkin on päästävä ehdottomasti mukaan. Olenkin jatkanut speksiuraa ensin lavastusvastaavan roolissa fuksivuotenani ja jatkanut sittemmin tänä vuonna suoraan pyramidin huipulle tuottajaksi. Nyt mietin, miten pääsisin osallistumaan ensi vuoden speksiin luovuttaessani haikeana KuoLOn Speksin uuden tuottajan hoteisiin. En usko malttavani pysyä produktiosta poissa jatkossakaan.”

Miksikö sitten lääkisläiset lähtevät vuodesta toiseen speksiin mukaan, vaikka se omalla tavallaan onkin piinaava kokemus aikasyöppönä ja stressin aiheuttajana? Mielestämme speksissä on hienoa nimenomaan se, että se pysäyttää medisiinarit ympäri Suomen aina hetkeksi kerrallaan irti opiskelun oravanpyörästä. Aivot ja kroppa saavat välillä erilaista ärsykettä vastapainoksi kaikelle niihin ahdetulle medisiinalle.

Speksi tuo Suomen lääketieteellisiin seuloutuneiden lahjakkaiden nuorten luovat taidot esille. Mukaan mahtuu osaajia niin suurissa konserttisaleissa esiintyneistä sellisteistä kuin verbaalisesti lahjakkaista ja heittäytymiskykyisistä näyttelijöistäkin. Näiden näkyvimpien palapelin palasten lisäksi mukaan mahtuu kokkeja, nikkaroijia, maskeeraajia ja niin edelleen. Monet speksiin päätyneet löytävät itsestään täysin uusia lahjoja vaikkapa näyttelijöinä tai lavastajina.

Sen lisäksi, että speksissä saa heittää medisiinan hetkeksi arjen vastapainoksi narikkaan ja päästää luovuutensa valloilleen, speksissä ehkä tärkeintä on sen sosiaalinen aspekti. Vuosittain yli sadan mesidiinarin yhteistyössä jokaisen vahvuuksia hyödyntäen kasattu spektaakkeli kokoaa erilaisia ihmistyyppejä yhteen. Sitä mieletöntä fiilistä ja yhteishenkeä on vaikea kuvailla kun satojen tuntien treeni ja yhteensovittaminen lopulta nivoutuu yhteen ja yhdessä. Speksi synnyttää siis uusia hyviä ystävyyssuhteita, luo kontakteja yritysmaailmaan ja lisää yhteistyötaitoja.

Speksi on nykyisin ylpeyden aihe vanhoille ja uusille tekijöilleen. Karkeasti arvioiden joka kymmenes lääkisläinen on mukana omassa speksissään. Katsomassa käy melkein koko ainejärjestö ja runsain määrin myös opetushenkilökuntaa. Onpa tämän vuoden KuoLOn speksin lavalla nähty jopa entinen laitoksen johtaja tanssimassa pyörähtämässä. Vanhoja speksaajia löytää lääkärikunnasta sieltä sun täältä, ja speksi tarjoaa yhteistä maaperää kovin erilaisissa tilanteissakin oleville ihmisille – olipa sitten vasta-alkajafuksi, opintojaan viimeistelevä, valmistuva tai jo paperit kourassa maailmalla viilettävä lääkäri. 

Vaikka kuinka paljon tahansa puhutaan niistä kontakteista, joita speksi auttaa luomaan, niistä työelämätaidoista, joita jokainen itselleen saa, ei kyse lopulta ole niistä. Speksiä ei lopunviimeksi lähdetä tekemään oma henkilökohtainen kasvu mielessä siintäen – vaikka se tuleekin kaupan päälle – vaan täydellä sydämellä rakkaudesta lajiin.

Iikka Piiroinen ja Kristiina Karikko

Kirjoittajat ovat ahkeran speksaamisen lisäksi Medisiinariliiton hallituksen jäseniä 2019