Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Mitä sinulle kuuluu, 17-vuotias Terveysportti?
Etusivu > Mitä sinulle kuuluu, 17-vuotias Terveysportti?

Mitä sinulle kuuluu, 17-vuotias Terveysportti?

“Kun teimme ensimmäisen version Terveysportista vuonna 2000 (nimikin oli Terveystietopalvelu), niin tietokantoja oli vain muutama, mutta perusidea oli sama kuin nyt.” ​

Terveysportti on lähes jokaisen terveydenhuollon ammattilaisten tuntema ja käyttämä päivittäinen tiedonhaun työkalu kaikkialla maamme perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Terveysportin kehittäjiin kuuluva Markku Kallio on ollut vuoden aikana mukana NLY:n uudella koulutuskiertueella esittelemässä Terveysportin vähemmän tunnettujen tietokantojen hyötyjä kliiniselle työlle. Kysyimme Kalliolta, mitä 17-vuotiaalle Terveysportille kuuluu tänä päivänä.

Terveysportti kehitettiin alun perin tuomaan yhteen kaikki kliinisen työn keskeisimmät työkalut. Sittemmin sisältöä on lisätty roimasti tavoitteena tarjota erilaisia tietokantoja ja kursseja entistäkin laajemmalle terveydenhuollon ammattilaisten joukolle, laadusta kuitenkaan tinkimättä. Ideat uusiin sisältöihin tulevat nykyään laajan terveydenhuollon eri alojen käyttäjäjoukon toiveista tai kehittyvät sisällötuottajien ideoista.

Tänä päivänä suosituinta sisältöä ovat Lääkärin tietokannat, jossa tehdään päivittäin hurja määrä hakuja ja avauksia käytännön hoitotyössä. Suosittuja ovat myös lääketietokannat sekä kansainvälinen tautiluokitusjärjestelmä ICD-10.

Perinteisempien sisältöjen lisäksi Terveysportti ei ole jumittunut paikalleen. Sivuston etusivu uudistui viime kesänä helpottaen muun muassa artikkeleihin lisättyjen sisältöjen käyttöä. Kallion mukaan käyttäjät ovat tottuneet uudistukseen hyvin, sillä muutos toteutettiin vanhaa kunnioittaen. Uudistus toi kuitenkin mukanaa myös uusia sisältöjä, joihin tutustuminen jää arjen kiireissä helposti pinnalliseksi ja monet niistä ovatkin selkeästi alikäytettyjä niiden tarjoamaan potentiaaliin suhteutettuna. Tästä esimerkkinä on tuore hankinta kansainvälisen lääkärin tietokanta DynaMed.

Nopea tietotekninen kehitys on tuonut osansa Terveysportin tarinaan. Siinä missä internetin suosio oli vasta vuosituhannen alussa lähdössä lentoon, kehitetään nykyään tietokantojen mobiilikäytettävyyttä. Tulevaisuudessa tekoäly ja sen kehitys tulevat muuttamaan lääkärin työtä. Paljon vaikeampaa onkin sitten sanoa, mitä tämä tarkoittaa tietokannoille.

Päivittämään osaamisesi Terveysportin tietokannoista?

NLY:n Nuori Lääkäri 2.0 -koulutuskiertue pysähtyy keväällä Oulussa 29.3.2017 klo 16.45-21, Jyväskylässä 19.4.2017 klo 16.45-21 sekä Tampereella 10.5.2017 klo 16.45-21. Mukana myös vinkkejä tieteellisen tiedon kriittiseen arviointiin sekä lääkärin ajankäyttöön. Lisätietoa kiertueesta ja ilmoittautumisohjeet: https://nly.fi/tietoaetsimassa .

Mikäli et pääse osallistumaan koulutuskiertueen tapahtumiin, voit tutustu Terveysportin verkkokoulutuksiin osoitteessa: http://kalleromanov.blogspot.com/