Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Miten kuntatyönantaja ratkaisee lääkärivajeen?
Etusivu > Miten kuntatyönantaja ratkaisee lääkärivajeen?

Miten kuntatyönantaja ratkaisee lääkärivajeen?

KT Kuntatyönantajan edustajat Ruskoaho ja Mursu ehdottivat perusterveydenhuollon ongelmien ja lääkärivajeen ratkaisuksi kouluttaa lisää lääkäreitä potilaiden tarpeisiin (HS 17.6.2019).

Suomessa on lääkäreitä enemmän kuin koskaan, mutta työvoiman kasvu ei ole kohdistunut perusterveydenhuoltoon vaan erikoissairaanhoitoon, työterveyteen ja yksityiselle sektorille. Kohtaanto-ongelma on todellinen, toisin kuin väitettiin.

Lääkärit ovat mediassa viestineet perusterveydenhuollon ongelmista ja ratkaisuehdotuksista. KT edustajien kirjoitus ei vastannut viesteihin eikä annettu ehdotus paranna terveyskeskuksia. Emme tarvitse lisää lääkäreitä työskentelemään tehottomissa työolosuhteissa. Tarvitsemme toimivia ja houkuttelevia terveyskeskuksia, joissa on työt organisoitu fiksusti ja lääkärivirat mitoitettu riittäviksi.

Hyviä työntekijöiden houkuttimia ovat mahdollisuus työskennellä osa-aikaisena ja perhemyönteisyys, jotka KT edustajat toivat esiin jopa hieman negatiivisessa valossa. Muita tärkeitä houkuttimia on antaa työaikaa lääketieteen tutkimuksen tekemiselle, koulutukselle, työpaikan kehitystyölle ja erityisesti potilastyölle.

Keskustelu lääkäreiden määrästä vie huomion soten todellisista pulmista. Nyt on aika tunnistaa sote-palveluissa työskentelevien ammattilaisten työolosuhteiden ongelmakohdat ja alkaa parantamaan niitä. On aika keskustella laadukkaan ja vaikuttavan hoidon tuottamisesta ja mittaamisesta. On aika lisätä tutkimusmahdollisuuksia myös perusterveydenhuollossa. On aika benchmarkata terveyskeskukset kehittääksemme niiden toimintaa, jotta saisimme lääkäreitä terveyskeskuksiin ja terveyskeskusten resurssit kohdennettua asianmukaisesti. On mietittävä teemmekö terveyskeskuksissa asioita oikein ja oikeita asioita.

Sonja Aukee
Nuorten Lääkärien yhdistys
Edunvalvontavaliokunta

Tämä kirjoitus ja Fredrik Ahlströmin kirjoitus “Lääkärien koulutusmäärien lisäykset on jo tehty – keskitytään laatuun” ovat kirjoitettu vastineiksi Ruskoahon ja Mursun ja 17.6 Helsingin Sanomissa julkaistuun mielipidekirjoitukseen.