Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuorena akuuttilääkärinä Lontoossa: Osa 3
Etusivu > Nuorena akuuttilääkärinä Lontoossa: Osa 3

Nuorena akuuttilääkärinä Lontoossa: Osa 3

Jo muinaiset roomalaiset… perustivat Londiniumin Thamesin rannalle 2000 vuotta sitten. Nykyään siitä on kasvanut vajaan 9 miljoonan asukkaan metropoli ja EU:n suurin työssäkäyntialue (14 miljoonaa henkeä). Yli kolmasosa lontoolaisista on syntynyt Britannian ulkopuolella. Moderni Babylon ja globalistin unelma, josta löytyy kaikkea. Vapaa-ajan tekemisestä ei ole puutetta.  

“When a man is tired of London, he is tired of life” - Samuel Johnson, 1777 

Kuvittelin, etten enää viihtyisi isossa kaupungissa. Asuin vuosituhannen alussa pari vuotta Tokiossa “aiemmassa elämässäni” IT-alalla. Melu, väestönpaljous, stressaantunut tunnelma kaduilla. Täällä sitä kuitenkin ollaan ja 9 kuukauden kohdalla ei ole vielä tullut kulttuurishokin niin matalaa vaihetta, että olisi kovasti pois halunnut. Suurkaupungissa on kiistatonta vetovoimaa. Vain pieni osa Lontoon horisontista koostuu pilvenpiirtäjistä. Muutoin asumisen ja kadun mittakaava on tiiviydestään huolimatta hyvin inhimillistä, ja katutaso mielenkiintoista pikku putiikkeineen, ravintoloineen ja terasseineen. Klassinen brittiläinen kaupunkirivitalo on muutaman kerroksen korkuinen, kapea julkisivultaan, sisällä paljon portaikkoja ja takana piha. Tällaisten perheasuntojen jakaminen on tavallista korkeiden asuinkustannusten vuoksi.  Ihmiset elävät lähekkäin, ravintoloissa pöydät ovat lähekkäin ja jutustelu tuikituntemattomien kanssa on luontevaa. Small talk voi joskus tuntua pinnalliselta, mutta siitä voi kyllä jouhevasti syventää ja kuulumisia aidostikin jaetaan. Pelkän hyvän huomenen toivotuksen sijaan suoraan kysymällä “how are you?” antaa toiselle mahdollisuuden kertoa kuulumisistaan. Dynaamisen kaupungin varjopuolista sanottakoon, että Lontooseen tulijat, usein työkomennuksella, eivät viivy yleensä kovin pysyvästi. Kuten seksibileiden järjestämisnikseistä kirjaa kirjoittava ystäväni totesi, ystävyyssuhteita tulee jatkuvasti hankkia lisää edellisten tilalle.   

Kun koti-ikävä iskee, suomalaisella merimieskirkolla on lähes päivittäinen sauna suomalaiseen makuun. Juhannusjuhlilla sauna oli edelleen pitkässä remontissa vesivahingon takia, mutta kirkolla sai perinteistä mökkiruokaa makkaroita unohtamatta. Yksi pitkittyneen remontin syistä oli, että saunaan tilatut valaisimet sulivat normaalissa saunalämmössä. Saunanrakennus ei taida olla täkäläisiä vahvuuksia, kuten ei metrorakentaminenkaan Suomessa. Suurkaupungilla on myös luontevat lentoyhteydet. Kansainvälisiä matkustajakenttiä on kuusi, Heathrow Euroopan suurimpana. On kiehtovaa katsella lähestyviä koneita, minuutin välein, aamusta iltaan. Keskustasta hurauttaa erikoisjuna 15 minuutissa. City Airport, Lontoon “Malmi”, avattiin 1987 ja sijaitsee vain 11 kilometrin päässä Lontoon Citystä, pankkimaailman keskuksesta. Se palvelee lomailijoitakin, mutta on erityisesti liikematkustajien suosiossa sijaintinsa ja yleisen näppäryytensä vuoksi.  

“The man who can dominate a London dinner-table can dominate the world” - Oscar Wilde  

Kulinaristille ja kulttuurin ystävälle on loputtomasti koettavaa. Musikaalia, konserttia, teatteria, standuppia, erilaisia meetuppeja kaikkien alojen harrastajille. Jääkiipeilyseinää, maanantaina virka-ajalle jatkava yökerho, lautapeliharrastajien kokoontumisia joka ilta. Lukematon määrä ilmaisia museoita lääketieteenkin historiasta. Kaikki maailman keittiöt, tarvittaessa kotiintoimitettuna. Mystisesti varsinainen suomalainen ravintola puuttuu, vaikka Britanniassa asuukin 20 000 suomalaista, joista suurin osa suur-Lontoon alueella. Jos tykkää vaikkapa Gin & Tonicista, on valikoima hurja pienistä nanotislaamoista klassikoihin. Juomaa voi nautiskella pubien lisäksi sivistyneesti Gin Tour Busin kaupunkikierroksella, tai opiskelijoiden pyörittämässä sairaalan baarissa. Inkiväärioluista Crabbies on ehdoton suosikkini. Valitettavasti en ole vielä löytänyt sitä Suomesta, tosin nykyiseen makuuni se tuntuu jo aika sokeriselta.  

Suurten elintasoerojen vuoksikin parturi maksaa noin 10 euroa ja palveluntarjoajia riittää. Laatuvaihtelua kyllä on. Neljän makuuhuoneen asunnon siivouksen käypä hinta on reilu 30 euroa. Toisaalta lastenhoidon kustannukset ovat merkittävät noin 1000 euroa kuukaudessa, sillä laajamittaista julkista tukea ei jaeta. Peruslääkkeet kuten ibuprofeeni ja parasetamoli löytyvät ruokakaupoista edullisesti alle eurolla paketti, vaikkapa automaattikassoilta yhtä helposti kuin alkoholia, eli ikätarkistuksella. Parasetamolimyrkytyksiä ilmaantuu päivystykseen säännöllisesti, näppituntumalla mahdollisesti jonkin verran Suomea enemmän. N-asetyylikysteeiniä tiputellaankin tiamiinin ohella varsin tiuhaan. Toisaalta esimerkiksi antibioottivoiteitakaan ei ilman reseptiä saa. Reseptilääkkeitä, kuten kodeiinia ilman parasetamolia, saa hankittua nettiapteekeista (esim. www.ukmeds.co.uk) täyttämällä lomakkeen palvelun lääkärin tarkistettavaksi. Osa näistä toimittaa EU:n alueellekin. Huumeista muodissa on gamma, Suomenkin päivystyksissä jo pitempään tuttu aine. Lontoossa hoitoon päätyneille käyttäjille tarjotaan liitännäisen riskikäyttäytymisen ja korkean prevalenssin vuoksi rutiinisti HIV-testejä. Perinteiset kannabis, kokaiini ja ekstaasikin houkuttelevat kaupungin pankkiireja ja juristeja muiden ohella.  

Britanniassa on jälleen koettu useampia terrori-iskuja viime vuoden aikana. Turvallisuuskoneisto on varpaillaan, mutta kovin vähäisesti tämä mitenkään arjessa näkyy. Aiempaa useammassa keskustan kohteessa tarkistetaan laukkuja, ja terveydenhuollonkin henkilökuntaa koulutetaan tunnistamaan radikalisoitumisriskissä olevia henkilöitä.   

“I’m leaving because the weather is too good. I hate London when it’s not raining.” – Groucho Marx 

Lontoon ilmasto on stereotypioihin nähden varsin miellyttävä, ollen merellisenä kohtuullisen leuto ympäri vuoden. Lontoo häviää Helsinki-Vantaan sääasemalle vuoden auringonpaistotunneissa niukasti 1632-1780. Yli 1 mm:n sadepäivissä hieman tasaväkisempi suhde on toisinpäin 110-115. Tilastollisen merkitsevyyden toteaminen jätetään lukijalle kotitehtäväksi. (Lähde: Wikipedia ja Ilmatieteen laitos, Vuodet 1981-2010 keskimäärin) En ole vielä vaivautunut hankkimaan sateenvarjoa. Ilmansaasteet ovat edelleen ongelma, vaikka ilma onkin puhdistunut pahimmasta smogivuodesta 1952. Tuolloin jopa 12000 ihmistä kuoli suoraan savusumun seurauksena. Pormestari Sadiq Khan on säätänyt ensi vuodesta tiukan lisämaksun saastuttaville autoille keskustan ruuhkamaksualueella.   

Luonto on osapuilleen ainoa asia, mitä olen Suomesta isommin kaivannut perheen ja kaverien lisäksi. Lontoossa on toki paljon isoja puistoja joissa hengähtää. Keskellä yötä sairaalasta palatessa ketut jolkottelevat seurana jalkakäytävällä. Arkihuolia unhoittamaan toimii melominen Regent’s canalia pitkin vehreässä ympäristössä. Isompaan villiin, luonnontilaiseen metsään pääseminen on kuitenkin ainakin parin tunnin reissaamisen takana. Historialliset yliopistokaupungit Oxford ja Cambridge ovat kauniita päiväretkikohteita. Upeita sitsitiloja… Arjen haasteita helpottamaan työpaikallakin järjestetään mindfulness-sessioita. Vähän on tekosyitä olla käymättä kuntosalilla, joka on auki 24/7 näppärästi kulman takana.   

Pieni, mutta toistuva kiusa on pakettien vastaanotto kotiin. Lähetykset tulevat kuninkaallisen postin tai muun kuriirin tuomana, lähinnä klo 9-17 välillä ja ongelma on pienet postiluukut. Vuorotyössä on helppoa olla joskus kotona arkenakin, mutta tällöinkin lähetyksiä saa vahdata koko päivän. Useimmat nettikaupat eivät vielä saa toimitettua noutopisteeseen tai lokeroon. Ja ne perinteiset lavuaarit! Onneksi erillisten kuuman ja kylmän hanan kanssa ei tarvitse päivittäin lotrata. WC-pyttyjen pääsääntöisen heikko teho ihmetyttää. Työpaikalla ainakin miesten pukuhuoneen pöntöissä useimmiten lilluu milloin mitäkin.