Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuorten Lääkärien yhdistyksen valtuuskunta koolla 18.-19.11.
Etusivu > Nuorten Lääkärien yhdistyksen valtuuskunta koolla 18.-19.11.

Nuorten Lääkärien yhdistyksen valtuuskunta koolla 18.-19.11.

NLY:n kolmekymmentähenkinen valtuuskunta varajäsenineen kokoontui syyskokoukseensa viime viikonloppuna. Valtuuskuntakauden eteneminen loppumetreille näkyi jonkin verran osallistujien pienempänä määränä viime kokoukseen verrattuna. Kokouksessa asetettiin raamit ensi vuoden toiminnalle eli hyväksyttiin hallituksen valmistelemat toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Ensi vuoden tärkeimpiä teemoja ovat NLY:n oma portfoliohanke ja erikoistumiskoulutuksen uudistus. NLY on kesäkuussa perustetussa yhtiössään (Nuori Lääkäri Oy) valmistellut työkalua erikoistuvien oppimisen ja erikoislääkärikoulutuksen laadun seuraamiseksi. Työkalun kehittämistyötä ja erikoislääkärikoulutuksen uudistukseen vaikuttamista jatketaan ensi vuonna. Lisäksi ensi vuonna jatketaan yhteistyötä erilaisten terveydenhuollon startup-yritysten kanssa. Tavoitteena on lisätä startupien ymmärrystä lääkärien ja terveydenhuollon tarpeesta ja saattaa lääkäreitä ja startupeja yhteen. Ensi vuonna järjestetään sekä NLY:n että Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit, jotka ovat vuoden tärkein tapahtuma. Lisäksi NLY täyttää 90 vuotta, ja juhlan kunniaksi aiotaan järjestää pienimuotoiset vuosijuhlat sidosryhmille.

Yhdistyksen talous on tiukilla, kuten monilla muillakin järjestöillä mainostulojen vähentymisen myötä. NLY:n toiminta on muutaman viime vuoden aikana laajentunut esimerkiksi terveydenhuollon tulevaisuuteen ja terveyspolitiikkaan liittyvillä teemoilla. Lisäksi on perustettu tai uudelleenelvytetty kaksi paikallisosastoa. Valtuuskunta päätti nostaa jäsenmaksua ensi vuodelle 39 euroon (nykyisin 35 euroa) lisääntyneiden kulujen kattamiseksi.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi valtuuskunta kävi vilkasta keskustelua päivystystyön ongelmista. Keskittämisten myötä päivystyspisteet ovat käyneet yhä työläämmiksi ja työnjako eri erikoisalojen välillä on paikoitellen epäselvä. Päivystystyön kuormittavuutta ja terveysvaikutuksia mietittiin. Lisäksi keskusteltiin sopivasta päivystysvuoron pituudesta ja sivuttiin myös säännöllisen työajan levittämistä virka-ajan ulkopuolelle. Teema nähtiin nuorten lääkärien kannalta keskeiseksi, joten päätettiin perustaa työryhmä pohtimaan NLY:n kantaa päivystyksen järjestämistapaa ja työoloja koskeviin kysymyksiin.

Valtuuskunta käsitteli myös raskaussyrjintää. Viestit eri toimipaikoista kertovat, että raskaana olevan määräyskirjaa ei ole jatkettu raskauden tultua ilmi, vaikka työsuhteen päättämiselle ei tosiasiallisesti ole muuta syytä. Valtuuskunnan keskustelu laajeni nopeasti koskemaan perhevapaita ylipäänsä. Syrjintää voi tapahtua myös esimerkiksi koulutuksiin pääsemisessä tai päivystysvuoroja jaettaessa. Todettiin, että ongelma on todellinen ja koskettaa monia nuoria lääkäreitä. Valtuuskunta päätti tehdä kannanoton perhevapaiden puolesta.

Varsinaisen kokouksen lisäksi valtuuskunta ulkoili, saunoi, illallisti ja lauloi karaokea aamun pikkutunteihin. Nuori jaksaa aina ja seura tekee kaltaisekseen. Jos haluat mukaan valtuuskuntaan, asetu ehdolle keväällä NLY:n valtuuskunnan vaaleissa. Ehdokkaaksi voi asettua 26.2.-26.3.2018. Stay tuned!

 

Emma Hokkila

Valtuuskunnan varapuheenjohtaja