Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Lomalla viimeinkin, voi ottaa iisimmin?
Etusivu > Pääkirjoitus: Lomalla viimeinkin, voi ottaa iisimmin?

Pääkirjoitus: Lomalla viimeinkin, voi ottaa iisimmin?

Tämän numeron kansikuvajutussa pohditaan arvojen merkitystä lääketieteessä. Kuten jutussa todetaan, arvomme näkyvät hyvin siinä, mihin käytämme aikaa ja rahaa. Arvot, tai paremminkin arvojen murros, näkyy kesällä myös Suomen terveydenhuoltojärjestelmässämme, kun pitäisi löytää kesäsijaisia. Nuoret lääkärit arvostavat aiempaa enemmän vapaa-aikaansa, ja siksi esimerkiksi opiskelijat haluavat pitää myös lomaa eivätkä pelkästään työskennellä koko kesää.  

Terveydenhuoltojärjestelmämme toiminta perustuu paljolti siihen, että lääkärit sitoutuvat vahvasti työhönsä ja joustavat vapaa-ajasta. Etenkin päivystävillä aloilla työn kuormitus on hyvin suuri, jopa työaikalainsäädännön näkökulmasta. Jos mikään ei muutu, terveydenhuoltojärjestelmämme saattaa tulevaisuudessa napista liitoksistaan, kun lääkärit haluavat viettää myös vapaa aikaa eivätkä tappaa itseään työllä. 

Uraputki heti valmistumisen jälkeen erikoislääkäriksi houkuttelee yhä harvempaa, kun taas esimerkiksi osa-aikaisen työskentelyn suosio on kasvanut 

NLY:n valtuuskunta julkaisi vastikään kannanoton ”Mihin menet, erikoistuva lääkäri?”, jossa nostettiin huoli siitä, ettei erikoistuminen kiinnosta nuoria lääkäreitä samalla tavalla kuin ennen. Uraputki heti valmistumisen jälkeen erikoislääkäriksi houkuttelee yhä harvempaa, kun taas esimerkiksi osa-aikaisen työskentelyn suosio on kasvanut. Arvojen lisäksi tähän vaikuttaa todennäköisesti myös toimintaympäristön muutos, kun työ on niukoilla resursseilla aiempaa kuormittavampaa. 

Suomen terveydenhuoltojärjestelmää on arvostettu jo vuosien ajan puutteellisilla resursseilla, mikä näkyy työntekijöiden alati kasvavana kuormituksena. Puuttuvien miljardien ei pitäisi tulla enää yhdellekään poliitikolle tulla yllätyksenä. Nyt olisi syytä tarttua toimeen, jos terveydenhuoltoa todella arvostetaan. 

Vanhasta sanonnasta huolimatta haudassa ei oikeasti ehdi levätä, vaan kannattaa mielellään lomailla ja levätä jo ennen sitä. 

Anssi Mykkänen 
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja 
paatoimittaja@nly.fi