Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Poikkeavista oloista
Etusivu > Poikkeavista oloista

Poikkeavista oloista

Kolumnin aihevalinta on tällä kertaa itsestään selvä, mutta siitä kirjoittaminen on hankalaa: tilanne elää jatkuvasti, ja lehden julkaisuhetken olosuhteita on vaikea ennustaa. 

Suomessa on nyt poikkeusolot. Ensimmäistä kertaa maan historiassa perusteet ovat aseellisen konfliktin sijaan lääketieteelliset. Vihollinen ei tulekaan pommein vaan pärskein, ja me terveydenhuollon ammattilaiset käymme sitä vastaan – etulinjasta aina esikuntiin asti. Tätä kirjoitettaessa terveydenhuollossa vielä valmistaudutaan tulevaan tietämättä kuitenkaan täysin, mitä odottaa. 

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen, kuten koko yhteiskunnan, on täytynyt sopeutua nopeasti uuteen tilanteeseen. Koulutusten, kokousten ja muiden tapahtumien peruminen oli ainoa mahdollinen päätös, sillä jokaista terveydenhuollon ammattilaista tarvitaan seuraavien kuukausien aikana terveenä. 

Keväälle oli suunnitteilla monia tärkeitä tilaisuuksia, kuten Euroopan nuorten lääkärien yhdistyksen yleiskokous Helsingissä. Myös NLY:n valtuuskunnan kokous joudutaan järjestämään sähköisesti. Koulutusten ja tapahtumien järjestämiseksi on nähty paikallisosastoissa paljon vaivaa, mutta voimavarat on vapautettava edessä olevaan koitokseen.  

NLY:n edunvalvonta ei kuitenkaan mene nukkumaan. Poikkeusolot nostattavat edunvalvonnallisia ja terveyspoliittisia kysymyksiä, joihin ei ole tarvinnut koskaan aiemmin ottaa kantaa. Jos tilanne pitkittyy, esimerkiksi erikoislääkärikoulutuksen jatkuminen on varmistettava. NLY jatkaa nuoren lääkärin etujen valvomista poikkeusoloissa niin hyvin kuin mahdollista.  

Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää koronaa. Sotaisa vertaukseni jatkuu seuraavalla viestillä: 

Silloin kun sotilas ei taistele, hän huoltaa. 

Kun työvuorosi loppuu, tehtäväsi on pitää huolta itsestäsi. Lepää, syö, soita läheiselle. Älä ahmi uutisia ahdistukseen asti. Huolla mieltäsi ja kehoasi, koska sinua tarvitaan taas pian parhaimmillasi. 

Hyvinvoiva ja osaava lääkäri on paras lääkäri potilaalle – kaikkina aikoina. 

 

Jesper Perälä
Puheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys