Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: Ennustus kesästä 
Etusivu > Puheenjohtajalta: Ennustus kesästä 

Puheenjohtajalta: Ennustus kesästä 

Uskallan tässä kohtaa antaa ennustuksen kesän etenemisestä terveydenhuollossa vuonna 2023: Kesä tulee yllättämään. Se ei tarkoita vaikeuksia tai terveydenhuollon luhistumista, vaan kaikessa hienoudessaan ja haastavuudessaan todellisia yllätyksiä. Miksi näin, tässä otteita edellisiltä kesiltä. 

Työskentelin vuoden 2019 kesän geriatrisella akuuttiosastolla. Osasto oli täysin saturoitunut pitkäaikaispotilaista, sillä jo silloin jatkohoitopaikat olivat kortilla. Melko yllättäen aukesi useampi uusi palvelukoti ja jo ennen juhannusta osasto palautui tosiasialliseksi akuuttiosastoksi, jossa pääsi harjoittelemaan kandina erinomaisessa porukassa sitä, mitä olin tuolta työpaikalta tullut hakemaan. Työmäärä ehkä lisääntyi, mutta kandina saatu oppi yllätti positiivisesti ja jätti myös pysyvän vaikutuksen geriatrisesta työstä. 

Vuoden 2020 kesää tuskin tarvitsee kovin lämmöllä muistella. Se tosiaan oli yllättävä. Koronakesä kaikkine peruutuksineen ja haasteineen terveydenhuollossa jää historiankirjoihin täysin omalle luvulleen. Työmäärä toki taisi olla pitkästä aikaa inhimillinen kansalaisten jäätyä kotiin sairauksiensa kanssa, jottei koronasta kärsivä terveydenhuolto kuormittuisi. Tosin pandemiassa taisi olla juuri suvantovaihe kesän yli hurjimmista odotuksista huolimatta. 

2021 olikin sitten hoitovelan purkua isolla peellä. Tuo lienee monessa yksikössä kiireisin kesä ikinä ja seniorini kommenttia lainaten, töitä riitti kuin kesää ei olisi ollutkaan. Totuttu kysynnän lasku heinäkuussa jäi haaveeksi kollegoiden lapioidessa helteisen kesän uuvuttamia sairaita potilaita. Maailma oli kuitenkin jo auki, ja sukujuhlissa uskalsi jo halata setiä ja tätejä. Festarit saivat vielä odottaa seuraavaa juhlien täyteistä kesää.   

Kesää 2022 sen sijaan värittivät historialliset kevään lakot, joiden jälkimainingeissa ajelehdittiin koko viime kesä. Päivystykset kautta maan olivat täynnä jatkohoitopaikoille odottajia ja monessa päivystyspisteessä lanseerattiin uusi konsepti ”päivystyksen aamukierto”. Edessä siintävä soteuudistus ja edelleen jatkuva hoitovelka saivat todella odottamaan kesäajan lomia. Samalla varauduttiin jo mahdollisiin syksyn energiansäästötalkoisiin ja varmisteltiin huoltovarmuutta. 

Mitä on siis edessä tänä kesänä? Varmaa on se, että kandit ovat opissa monissa yksiköissä ja syksy koittaa joskus. Ennen sitä on hyvä nauttia kesän lämmöstä ja pitkistä illoista. NLY:n kesäkiertue ja muut tapahtumat piristävät toivottavasti kollegakuntaa ja tuovat yllätyksellisyyttä arkeen. 11 eri paikkakunnalla järjestetään yhdistyksemme voimin erilaista aktiviteettia läpi kesän. Duodecimin, Medisiinariliiton ja NLY:n yhteistyöhanke kesämentoroinnin merkeissä tukee jälleen kandeja läpi ensimmäisten kesätöiden.  

Toivottavasti sinun kesääsi mahtuu mieleisiä tapahtumia ja inhimillistä työtahtia!  

Uskallan arvailla meille myös työntäyteistä kesää ensimmäistä kertaa hyvinvointialueiden palkkalistoilla. Vain muutos on pysyvää, mutta toivotaan kesästä hieman tasaisempaa kuin edellisistä niin oman kuin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Toivottavasti sinun kesääsi mahtuu mieleisiä tapahtumia ja inhimillistä työtahtia!

Riku Metsälä
Puheenjohtaja
riku.metsala@nly.fi