Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Sairaala Novan anestesialle täydet pisteet ja viisi tähteä!
Etusivu > Sairaala Novan anestesialle täydet pisteet ja viisi tähteä!

Sairaala Novan anestesialle täydet pisteet ja viisi tähteä!

Vuoden 2021 Koulutuspaikkakyselyn tulokset on nyt julkaistu. Palkittuja viiden tähden ja 100 NPS-pisteen koulutuspaikkoja kertyi tänä vuonna kymmenen. Yksi näistä on Sairaala Novan Anestesiologian ja tehohoidon klinikka.

Nuorten Lääkärien Yhdistys kävi palkitsemassa klinikan Keski-Suomen keskussairaalassa ja kysyi, mikä saa koulutuspaikan nousemaan viiteen tähteen ja sataan pisteeseen. “Olemme pitkällä tähtäimellä pyrkineet panostamaan koulutukseen sekä erikoistuvien lääkäreiden että muiden klinikassa vierailevien koulutettavien kohdalla”, kertoo Seppo Lauritsalo, yksi talon pitkän linjan erikoislääkäreistä. “Itse talossa aikoinaan erikoistuneena, koulutuksen laatu on pysynyt vuosien ajan korkeana. Tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä on matala kynnys kysyä seniorin mielipidettä.” “Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa”, täydentää simulaatiokouluttajanakin toimiva Marika Ylönen. “Klinikkamme on iso ja pystymme tarjoamaan monipuolisen sekä mielekkään koulutuksen, joka antaa hyvät valmiudet yliopistosairaalaan” Ylönen kertoo.

Sairaala Novan anestesialla erikoistuva lääkäri ei ole ikinä yksin. Erikoistumisen alussa perehdytys on tiivistä ja töitä tehdään aluksi yhdessä erikoislääkärin kanssa. Taitojen karttuessa vastuuta annetaan enemmän ja työ muuttuu itsenäisemmäksi. Jo vuosien ajan päivystysaikaan talossa on ollut kaksi lääkäriä, joista vähintään toinen on erikoislääkäri. “Meillä pääsee ja joutuu nopeasti päivystämään, mutta tästä ei ollut epävarma olo. Tarvittavat asiat on käyty läpi ja tukea saa, sillä seniori on aina talossa” kertoo erikoistuva lääkäri Hannes Aapola. “Itsestä tuntuu varmalta harrastaa näitä hommia. Oikea paikka saa kyllä nyt arvostusta! On tämä Suomen monipuolisin keskussairaala anestesian erikoistuvan silmin” Aapola vielä täydentää.

Koulutuspaikkakyselyssä tähtiluokitus määräytyy NPS-pisteiden perusteella. Erikoistuva lääkäri kertoi asteikolla 0-10 kuinka suurella todennäköisyydellä suosittelisi omaa koulutuspaikkaansa ystävälle tai kollegalle. Sairaala Novan Anestesiologian ja tehohoidon klinikan erikoistuvat lääkärit antoivat kaikki kympin. “Ollaan tehty jotain oikein. Olen tyytyväinen tulokseen. Tämä ei myöskään yllätä, koska ihmiset ovat selkeästi viihtyneet” iloitsee teho-osaston osastonylilääkäri Anni Pulkkinen.

Teho-osastojakso kuuluu Sairaala Novassa anestesiologian erikoistuvan palveluun. Mikä teho-osastolla edistää erikoistuvan lääkärin koulutusta? “Erikoislääkäri on aluksi kokoaikaisesti läsnä, potilaat kierretään yhdessä ja hiljalleen annetaan enemmän vastuuta. Jos erikoistuvalla on taustalla hankittua osaamista muilta erikoisaloilta, sitä hyödynnetään ja ylläpidetään. Täydellistä teho-osaamista emme täällä voi taata, mutta hyvään alkuun pääsee” kertoo Pulkkinen.

Erikoistuvat lääkärit pitävät osastonylilääkärin hereillä: “Jokainen erikoistuva lääkäri tuo jotain uutta ja motivoi pitämään tietotaidon ajan tasalla. Aktiiviset erikoistuvat opettavat myös minua” Pulkkinen lisää. “Kiitos nuorisolle, että pidätte ajassa kiinni. Koulutusta ja opetusta tulee vaatia, saa myös kyseenalaistaa asioita, sillä ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita.”

Erikoistuvien anestesialääkäreiden koulutukseen kuuluu Sairaala Novassa myös simulaatiokoulutusta (mm. traumatiimi, elvytys ja hätäsektio). Tämän lisäksi sairaalassa järjestetään muuta koulutusta, kuten ilmatie- ja bronkoskopiakoulutusta. Noin kerran kuukaudessa klinikan erikoistuvat kokoontuvat myös oman koulutusiltapäivän, taimitarhan puitteissa, missä käsitellään erikoislääkärin johdolla nimettyä aihetta. Sairaalassa toimii tietotaitopaja, jossa voi itsenäisesti käydä harjoittelemassa kädentaitoja. Nämä koulutusmahdollisuudet nähdään erikoistuvien mielestä todella mielekkäinä. “Myös talon ulkopuolisiin koulutuksiin kannustetaan osallistumaan.” Aapola kertoo.

Erikoistumisjakson alussa erikoistuvalle osoitetaan tutor, joka tukee erikoistuvaa erikoislääkäriksi kasvussa, huolehtii yhdessä erikoistuvan kanssa siitä, että vaadittu osaaminen karttuu. Koko klinikka osallistuu erikoistuvien lääkäreiden koulutukseen ja tämä on huomioitu päivittäistoiminnoissa, sillä jokaiselle päivälle kullekin erikoistuvalle on nimetty oma seniori, ketä ensisijaisesti konsultoida. “Kaikilta voi kuitenkin aina kysyä” Lauritsalo toteaa. Vaativimmissa toimenpiteissä seniori on paikalla tarvittaessa koko operaation ajan. Erikoistuvat valitsevat vuosittain erikoislääkäreistä vuoden kouluttajan. “Näitä löytyykin keskuudestamme jo toistakymmentä” Lauritsalo kertoo. “Vanhemmat erikoistuvat avustavat myös nuorempia etenkin käytännön asioiden kohdalla. Koko klinikka tukee erikoistuvan koulutusta.” Ylönen toteaa.

Koulutuspaikkakyselyn avoimissa vastauksissa Sairaala Novan Anestesiologian ja tehohoidon klinikan yhteishenki nousi merkittäväksi syyksi sille, minkä takia erikoistuvat antoivat täyden kympin koulutuspaikalleen. Miten tämä menestys saadaan jatkumaan? “Huolehditaan jatkossakin toisistamme, annetaan sopivasti vastuuta ja pidetään konsultaatiokynnys matalana” Ylönen tiivistää.


Krista Korja

Koulutuspaikkakyselyvastaava 2022
Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri