Taide täyttää Uuden lastensairaalan ja luo sille persoonallisen ilmeen. Sairaalan sisältä paljastuu inspiroiva, kiinnostava maailma, jossa riittää tutkittavaa ja löydettävää. Poissa ovat kalseat, valkoiset käytävät ja sairaalamainen ankea olemus. Taidetta löytyy eri puolilta sairaalaa. Tiloihin on luotu myös erilaisia äänimaisemia: jossain voi kuulla esimerkiksi linnunlaulun tai avaruuden ääniä. Osa teoksista on sijoitettu katseenvangitsijoiksi aulaan ja odotustiloihin ja osa teoksista löytyy yllättävistä paikkoista. Taideteos saattaa paljastua sille, joka sattuu kurkkaamaan käytävällä nurkan taakse tai istumaan tiettyyn kohtaan odotustilassa. Hisseissä on oma, maaginen väri- ja äänimaisemansa. Yhtä porraskäytävää on elävöitetty Anu Pentikin vaalealla Siivet kantaa -teoksella.
Lastensairaalan taideteoksissa oleellista on, että teos ei siitä suuresti kärsi, jos kiinnostuneet lapsen kädet käyvät sitä kokeilemassa tai tutkimassa. Kieltomerkkejä ei teosten ympäriltä löydy ja osassa teoksista on huomioitu lapsen halu osallistua ja tutkia teosta muun muassa liikutettavien osien avulla. Toki osa teoksista on viisaasti sijoitettu pienten käsien ulottumattomiin esimerkiksi korkealle kattoon. Taide on saatu sairaalaan lahjoituksina muuan muassa Kulturfondetilta, Brita Maria Renlundin muistosäätiöltä ja Kulttuurirahastolta.
Rakennus erottuu kaupunkimaisemassa sateenkaaren väreissä hehkuvan julkisivunsa vuoksi. Värikäs ulkokuori tuo Uudelle lastensairaalalle tunnistettavuutta. Pääsisäänkäynti on vihreiden ja sinisten sävyjen kohdalla. Punaiset sävyt ohjaavat ensiapupoliklinikan sisäänkäyntiin.
Pääsisäänkäynnistä saavutaan suureen aulaan, jossa huomio kiinnittyy seinällä olevaan kahden kerroksen kokoiseen mediaseinään. Sen virtuaalisessa merimaisemassa uivat erilaiset kalat. Lapset voivat itse värittää kaloja kahviossa ja skannata ne uiskentelemaan akvaariotauluun. Uusia kaloja ilmestyy näytölle lähes sata päivässä. Virtuaalisen akvaarion vieressä on myös oikea meriakvaario, joka kerää yhtä lailla katsojia luokseen. Modernien visuaalisten innovaatioiden rinnalla toimii hyvin myös tällaiset perinteiset, rauhoittavat ratkaisut.
Sairaala on visuaalisuudeltaan sadunomainen. Värisävyt ovat rauhallisia ja raikkaita. Sairaalan ulkokuori on voimakkaiden värien ilotulitus, mutta sairaalan sisälle ei ole tuotu räiskyviä värejä. Päivystyksessä osassa seiniä on esimerkiksi rauhoittavaa sinisen sävyä. Sairaalan kerrokset saavat nimensä Tove Janssonin kirjoista lainatuilla aiheilla. Ylimmissä kerroksissa sijaitsevat Avaruus ja Tähti, keskikerroksissa Viidakko ja Metsä ja pohjakerroksena on Meri. Seinille on ikuistettu isossa koossa Tove Janssonin teoksia ja sitaatteja hänen kirjoistaan. Yhden käytävän seinän täyttää komeasti Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjan kuvitus. Muumi-teema sopii hyvin sairaalaan, sillä Tove Janssonin kädenjälki on tuttu ja tunnistettava ja Muumien tarinat ovat ajattomia klassikoita. Vaikka Muumit mielletään lastentarinoiksi, puhuttelevat ne kaikenikäisiä. Kaikki seinäkuvitukset eivät kuitenkaan ole muumiaiheisia, esimerkiksi kahvilan seinää koristaa peliyrityksen luomat lystikkäät hahmot viidakkomaisemassa, ja viidakkoteemaa vahvistaa vihreä lattia.
Visuaaliset virikkeet antavat lapsille katseltavaa ja tutkittavaa. Katsottavaa on niin seinillä, katoissa kuin lattioissakin. Potilas voi keskittyä hoitotoimenpiteen aikana vaikkapa katon kiinnostavaan kuvioon. Huoneiden lasiseinät on verhottu taiteellisilla kalvoilla, jolloin tilaan saadaan valoa ja avaruutta, mutta toisaalta taataan riittävä yksityisyys.
Saapuessaan Uuteen lastensairaalaan, lapsi valitsee itselleen henkilökohtaisen avattaren, joka tulostuu rannekkeeseen. Vuoronumeroita tai nimillä kutsumista ei ole, vaan oman vuoron osuessa kohdalle odotushuoneen näyttötaululle ilmestyy potilaan avatar-kuva. Sairaalassa ollessaan lapsella ei ole moniin sairaalaan liittyviin asioihin valinnanmahdollisuutta, kuten vaikka epämiellyttäviin toimenpiteisiin. Siksi on hienoa, että hänelle annetaan vaikutusmahdollisuus niissä asioissa, joihin hän voi vaikuttaa.
Lukas Sopen-Luoman mielestä Uusi lastensairaala on hieno, siellä on enemmän värejä ja teoksia kuin muissa ”lekureissa”. Hänen mieleensä on vahvimpana jäänyt ulkoseinän värikkäät lasit.
Petri Eskelisen teos Napatutkija on kaleidoskooppimainen seinän kattava teos. Teosta tutkivan lapsen mielestä teos on iloinen ja aika hieno.
Veikko Hirvimäen puuveistos Kalajuttu herätti ilmestyessään ristiriitaisia tunteita kansassa. Nuori Lääkäri -lehden haastattelemien lasten mukaan teos on kiva ja se näyttää kiltiltä hauelta.
Kuvanveistäjä Pekka Jylhän teos Vita Nuova on lahjoitus pääomasijoittaja Capmanilta.
Ella Brandt
Kuvat: Inka Lähteenaro