Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Torpan poika: Kohtele hyvin kesäkandia!
Etusivu > Torpan poika: Kohtele hyvin kesäkandia!

Torpan poika: Kohtele hyvin kesäkandia!

Torpan Pojan kirjoittaessa tätä kolumnia ollaan vapun alla. Koronatilanne tuntuu olevan paremmin hallinnassa kuin vielä muutama viikko sitten pelättiin. Ja joidenkin rajoitusten purkamista jo suunnitellaan. Mutta paljon on vielä edessä.

Lääketieteelliset tiedekunnat ovat tänä vuonna toimineet erinomaisen hienosti, jotta 4. ja 5. vuoden kandit saisivat vaadittavat kurssit suoritettua niin, että sijaiskelpoisuus Valvirasta on mahdollista saada. Kelpoisuudesta säätelevää terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettua asetusta ei ole syytä tässä tilanteessa muuttaa. Opetusta on upeasti saatu vietyä läpi etänä. Suurkiitos tiedekuntien opettajille tästä!

Lääkärin sijaisille on todellakin tarvetta tänä kesänä. Koronaepidemian varmaankin jatkuessa on tärkeää, että lääkärityövoimaa on tarjolla kesäaikana mahdollisimman paljon. Valmiiden lääkärien on syytä päästä viettämään ansaittua kesälomaa. Ja keräämään voimia epäilemättä hyvin työteliästä syksyä varten.

Potilaiden käyntimäärät vastaanotoilla ovat vähentyneet huolestuttavan paljon erityisesti privaatissa mutta myös julkisella puolella. Mitähän kaikkia aikapommeja siellä on odottamassa… Syksyllä on edessä aikamoiset talkoot jononpurkujen kanssa. Avohoidon vastaanottokäyntejä oli THL:n mukaan ennen koronaa viikkotasolla luokkaa 180 000, tätä kirjoitettaessa noin 80 000.

Erikoisalan valintaan vaikuttavissa tekijöissä nousevat tutkimuksissa (viimeksi Lääkäri 2018 – tutkimus) toistuvasti esille varsin korkealle ”myönteiset kokemukset alalla opiskeluaikana”. Kollegojen kannattaa senkin vuoksi kohdella hyvin kesäkandia. Hänestä voi hyvinkin tulla erikoisalallesi jatkossa motivoitunut erikoistuva lääkäri.

Varsinkin tänä kesänä kesäsijaiset tarvitsevat erityisen paljon tukea ja ohjausta, kun kevään potilaskontaktit ovat monilta osin jääneet normaalia vähäisemmiksi.

Muutenkin nuoria kandikollegoja kannattaa aina kohdella hyvin. Medisiinariliiton puheenjohtaja taannoin totesi Lääkäriliiton valtuuskunnan kokouksessa, että meitä opiskelijoita kannattaa kouluttaa ja kohdella hyvin. Hoidamme teitä sitten, kun te olette vanhoja!

Ja samalla vielä onnittelut helmikuussa 50 vuotta täyttäneelle Suomen Medisiinariliitolle!  Hienoa työtä olette tehneet ja teette edelleen! 😊