Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Uusi hallitus & Luovat palapelit – ajatuksia tavallisuudesta
Etusivu > Uusi hallitus & Luovat palapelit – ajatuksia tavallisuudesta

Uusi hallitus & Luovat palapelit – ajatuksia tavallisuudesta

Mies on vetäytynyt nukkumaan. Tee on edelleen jäähtymässä vedenkeittimessä. Kadulla heijastuu lamppujen keltainen valo, ilta on jo pitkällä. Katse valuu sinne kauas, pysähtyy hapuilemaan.

Kuvan henkilöt löydät linkistä https://nly.fi/hallitus

Toivottiin tarinoita tavallisista lääkäreistä. Pohdin voisinko olla sellaisen. Arkailen yhä edelleen sairaalan kynnystä ylittäessä. Kuuluuko minun olla siellä?

Meillä jokaisella on oma valokuvagalleriamme muistoja opintojen varrelta. Muistan viikko joululoman jälkeen kalvenneet kasvot kurssikavereilla. Muistan kun mies tuli riemastuneena kotiin ja kertoi työkaverin kysyneen, että ottaako sunkin puoliso päiväunet töiden jälkeen? Hälläkin lääkäripuoliso. Ihmettelen kollegoja, joilla on vastasyntyneitä kotona. Yöunta tarjoillaan vähän ja annoksissa. Ajattelen, että kunkin arki on täynnä tavallisuutta tekijälleen. Kukin meistä kamppailee omien rutiiniensa kanssa. Näinhän se jakautuu työ myös erikoisalojen kesken. Ajattelen, että lääkäri on lahjakas ihminen, joka jakaa kyvyistään viljalti.

Että olisin epätavallinen lääkäri? Järjestötyössä on niin yhteinen ydin sen kanssa, miksi olen lääkäriksi ryhtynyt. Lääketiede itsessään heräsi toiveeksi ammatista, kun arvelin, että se on tieteistä se, joka tarkastelee inhimillisyyttä kokonaisvaltaisimmin. Terveyden ja hyvinvoinnin ajattelen itsensä toteuttamisen mahdollisuutena. Sen mahdollistaminen on nähdäkseni lääketieteen perimmäinen tarkoitus. Samoin ajattelen puheenjohtajan tehtävästä. NLY:n tavoite on yhdessä mahdollistaa meille kaikille hyvä koulutus, hyvät työolot, työrauha, työssä jaksaminen.

Nöyryydellä sitä tarjoaa sen, mitä on antaa, ymmärtäen asioiden rajallisuuden. Toivoen, että näkee asioiden omana aikanaan kehittyvän. Siis ennenkuin se aika on kokonaan valunut. Että näkisi jälkeensä tulevan toisia, jotka pääsevät pidemmälle. Onneksi ei sitten tarvitse edes odottaa. Myönnän sen helposti, että teen työtä etuoikeutetussa asemassa. Nuorilla Lääkäreillä on hieno hallitus. Aito, asiantunteva, tarvittaessa leikkimielinenkin. Kokonaisuutena monipuolinen ja toisiaan täydentävä. Mutta näinhän meillä on monesti työssäkin, siis siinä tavallisessa lääkärin arjessa.

On lämpöistä huomata, kuinka hellästi nuorta lääkäriä kannatellaan. Jos apua uskaltaa ottaa vastaan, sitä kokemukseni mukaan on aina tarjolla. Toki lääkärintyössä on sitten harvinaisemmat osionsa. Kokonaiskuvan rinnalla lääkäriyteen liittyvät monipuoliset työnkuvat: kliinikko, opettaja, tutkija, asiantuntija, johtaja, avustustyöntekijä, hallinto, keksijä, yrittäjä. Jokainen kokoaa näistä oman palapelinsä.

Toivon Nuorten Lääkärien Yhdistyksen olevan juuri se yhteisö, jossa ymmärrämme palapelien moninaisuuden päälle. Joustavuutta pitää olla niin koulutuksessa kuin työurilla. Luovuus edeltää uusia keksintöjä, ja mitä moninaisempia polkuja astelemme, sitä useampiin paikkoihin ennätämme. Toisaalta luovuus on arjessa läsnä. Monasti työssä on ripaus taidetta ja taikaa, tai sanotaan sitä vaikka hoivavaikutukseksi.

Me, nuoret ja kohta valmistuvat lääkärit, olemme suurten murrosten edessä. Professiomme kauneus on siinä moninaisuudessa, joka toimii niin yhteneväisenä. Jokainen meistä on siinä palapelissä. Vaikka lehtien palstoilta usein piiloutuu ”tavallinen työpäivä, ruokakaupan kautta kotiin, lenkki ja nukkumaan” vakuutan, että se on sydämessä ja yhteisen työn ytimessä.

Yhteisiä ja yksittäisiä tarinoita jakaisimme kuitenkin erityisen mieluusti – lähetä omasi, käräytä kaveri, kirjoittakaa paikallisjaoston kanssa yhdessä? Ja pysähtykää hetkeksi pohtimaan tulevia palapelin osia, mitä on Nuoren Lääkärin haaveissa 2018? Niistä kuulisimme ilahtuneena.

Lainatakseni aiempia ajattelijoita ”Unelmointi on paras tapa luoda todellisuutta” (Victor Hugo).

Erinomaista alkanutta vuotta 2018 kaikille, ollaan yhteydessä!

Sara Launio
NLY:n puheenjohtaja 2018