Pieni tauko, kulaus vettä ja syvä hengitys. Kuulostaako tutulta? Vai onko tauko lääkärin päivässä tuntematon asia.
Ajoittain taukojen pitäminen tuntuu mahdottomalta ja kiire ympärillä painaa niskassa. Odotuksia suorittaa päivää mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti tulee potilailta, kollegoilta, esihenkilöiltä ja muulta työyhteisöltä. Jatkuvasti työhuoneen ovi käy ja sähköposti laulaa, konsultaatiota kysytään ja annetaan. Näissä hetkissä oma aikatauluttaminen ja taukojen nostaminen niille kuuluvaan asemaan omassa työskentelyssä on ehdottoman tärkeää. Työyhteisön tulisi tukea lääkärin mahdollisuutta taukoihin, olivat ne ruokataukoja, kahvitaukoja tai pieniä hetkiä potilaiden kohtaamisen välissä. Tauot tukevat työssäjaksamista ja työpäivän rytmittämistä.
Nuorena lääkärinä työn imu on mielestäni usein kova ja päivittäiset työtehtävät vetävät mukaansa kokonaisvaltaisesti. Työn ollessa mielekästä, voivat tärkeät tauot jäädä päivällä pitämättä. Huomaan joutuvani muistuttamaan päivittäin itseäni taukojen pitämisestä ja niiden hyödyistä jaksamiselle. Minulle tauot eivät ole tulleet automaattisesti, vaan olen joutunut harjoittelemaan minitaukojen lisäämistä päivääni. Olen huomannut kohdallani pientenkin taukojen tukevan omaa työskentelyäni ja tuovan helpottavaa rytmiä päivään. Ilman taukoja työn kuormitus kasvaa huomaamatta ja oma palautuminen myös työpäivän aikana mielestäni vähenee.
Muutama hengitys potilaiden välissä, ennen kuin kutsut seuraavan sisään. Tämä tyhjentää paletin ja antaa aikaa kuulla taas seuraavan potilaan huolen ja jättää mielestä edellisen potilaan. Katsoa hetki ulos ikkunasta, jos sellainen luksus on työhuoneessa. Juoda muutama kulaus vettä. Itsestään huolehtiminen työpäivän aikana jää helposti potilaista ja työtehtävistä huolehtimisen jalkoihin. Koen pienten taukojen ja hengähdys hetkien antaneen keskittymiskyvylleni paljon enemmän kuin ne ovat vieneet aikaa.
Taukoja kannattaa suosia ja huomioida omaan arkeen
Minitaukojen lisäksi olen nostanut päiväni tärkeiksi hetkiksi ruokatauon ja kahvitauon. Ruokatauolla on lääkärin työssä moninainen merkitys. Silloin sekä ruokitaan, että hellitään omaa kehoa ravitsevalla ruualla, mutta kohdataan myös kollegoita ja jaetaan ajatuksia. Ruokailuhetki tuo lääkärit yhteen saman pöydän ääreen ja mahdollistaa matalan kynnyksen ajatuksien ja mielipiteiden vaihdon. Kahvitauko aamuisin maadoittaa työpäivän alkuun ja antaa hetken orientoitua päivään yhdessä kollegoiden kanssa.
Taukoja kannattaa suosia ja huomioida omaan arkeen. Seuraavana työpäivänä käy työhuoneestasi ulkona. Hetken aikaa poistu, jaloittele ja hörppää juomista.
Hanna Kilpi