Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Historian havinaa
Etusivu > Historian havinaa

Historian havinaa

Tämä numero sukellus Nuoren Lääkärin 60-vuotiseen historiaan. Toimituksemme osalta tämä oli sukellus melkeinpä sanan kirjaimellisessa merkityksessä, kun vierailimme NLY:n arkistossa ja etsimme käsiimme kaikki tähän mennessä ilmestyneet Nuoren Lääkärin numerot juhlanumeron suunnittelua varten.  

Lehtien sivuilta oli selkeästi nähtävissä kunkin aikakauden suuret lääkärikuntaan koskevat tapahtumat kuten 80-luvun lääkärilakko ja 90-luvun lama sekä siihen liittyvä lääkärityöttömyys. Näin jälkikäteen voi nähdä, etteivät kaikki muutosten yhteydessä maalaillut kauhukuvat ole onneksi toteutuneet pahimmalla mahdollisella tavalla. Hyvä esimerkki on geneerinen substituutio, joka oli onnistunut ja tarpeellinen uudistus, vaikka se herättikin huolta ja vastustusta lain valmisteluvaiheessa. Mielenkiintoista on tulevaisuudessa nähdä, miten esimerkiksi nykyiset sote-uudistusta käsittelevät kirjoitukset kestävät aikaa.  

Näin jälkikäteen voi nähdä, etteivät kaikki muutosten yhteydessä maalaillut kauhukuvat ole onneksi toteutuneet pahimmalla mahdollisella tavalla.

Monet edunvalvonnalliset teemat ovat pysyneet alkuvaiheilta asti samana; nuorten lääkärien työolot, palkkaus ja tietenkin myös koulutusmäärä ovat olleet kestoaiheita vuosien varrella. Kirjoittelu Nuoressa Lääkärissä näistä oli ajoittain hyvinkin kipakkaa, kun jännitteet nuorten lääkärien ja kokeneempien välillä olivat aikanaan suurempia. Onneksi edistystä tällä saralla on tapahtunut, vaikka sanonta taitaakin kuulua ”Jos ei kukaan suutu, ei mikään muutu”. 

Nuori Lääkäri on ollut tärkeä alusta nuorten lääkärien äänen esiin nostamisessa ja monista lehtien palstoilla kirjoittaneista NLY-aktiiveista on tullut myöhemmin laajasti tunnettuja lääkärivaikuttajia. Ikääntymisestään huolimatta suuri osa heistä on ymmärtänyt, että nuoruus on mielentila. Tähän myös pyrkii ikäisekseen nuori 60-vuotias Nuori Lääkäri. 

Anssi Mykkänen 
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja 
paatoimittaja@nly.fi