Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: NLY tarjoaa vuoden lounaat!
Etusivu > Puheenjohtajalta: NLY tarjoaa vuoden lounaat!

Puheenjohtajalta: NLY tarjoaa vuoden lounaat!

Uraporrasjärjestelmä hyväksyttiin käyttöön kesäkuussa 2023 ja NLY:n kädenjälki näkyy siinä vahvasti. Kesäkuun keskitetty erä kohdistetaan kokonaan erikoistuvien lääkärien palkkauksen kehittämiseen, joka nostaa palkkoja prosentuaalisesti muita lääkäriryhmiä enemmän. Peruspalkan nosto tuo tulevaisuudessa myös korkoa korolle ja palkkakehitys pysyy paremmin mukana myös seuraavilla kierroksilla.   

Uuden uraporrasjärjestelmän ja siihen liittyvät nuorten lääkäreiden palkankorotukset ovat pitkäjänteisen edunvalvonnan tulos, joka palauttaa osaltaan erikoistumisen mielekkyyttä sille kuuluvalle tasolle. Keskitetyn erän vaikutus palkkaan on noin +2000 € vuodessa vastavalmistuneelle lääkärille virka-aikaisesta työstä, minkä lisäksi päälle tulee yleiskorotukset, joiden vaikutus on reilu tuhat euroa. Päivystyskertoimilla laskettuna todellinen vaikutus on huomattavasti tätä suurempi monen jäsenemme tilillä. Sillä kattaa vuoden lounaat työpaikkaruokalassa.  

Erikoistuvan lääkärin palkkataso ei ole yksin ratkaisu erikoistumisen kiinnostavuuden lisääntymiseen ja julkisen terveydenhuollon uran tekemiseen. Palkkaa ei kuitenkaan voi sivuuttaa yhtenä merkittävänä tekijänä, ja nyt sitä korjattiin kerralla merkittävästi. NLY:n alkuvuodesta vastavalmistuneille teettämässä kyselyssä hyvät ansaintamahdollisuudet oli neljänneksi merkityksellisin tekijä erikoistumiseen hakeutumisessa. Sen sijaan erikoistuvan lääkärin palkkataso oli toiseksi tärkein asia, joka vähentää intoa hakea erikoistumaan. Korkeammalle nousi vain epävarmuus oikeasta alasta. Kyselyn ja NLY:n muiden selvitysten merkitys oli palkkaratkaisussa merkittävä. Esittäessämme tuloksia Lääkäriliiton valtuuskunnassa, hyväksyi valtuuskunta yksimielisesti aloitteemme kohdistaa suurempi palkankorotuserä nimenomaan erikoistuviin lääkäreihin.  

Nyt nähdyt palkankorotukset ovat tulosta monivuotisesta työstä 

Nyt nähdyt palkankorotukset ovat tulosta monivuotisesta työstä terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseksi ja sen varmistamiseksi, että saamme asianmukaista taloudellista tunnustusta työstämme jo erikoistuvina lääkäreinä. Koko hyvinvointivaltion elinehtona on, että erikoistuminen kiinnostaa jatkossakin ja nyt otetut askeleet ovat oikean suuntaisia. NLY juhlii tänä vuonna 95 vuotista taivaltaan ja melko pitkä matka on tultu palkattomista apulaislääkärin tehtävistä nykyiseen soteuudistuksen siivittämään terveydenhuollon tilanteeseen.   

Edunvalvontavaliokuntamme puheenjohtaja Joel Kontiainen avaa tarkemmin palkankorotuksia edunvalvojan oppaassa tässä lehdessä. Huomionarvoista on, että uusi sopimus palvelee nuoria lääkäreitä myös koulutuspanostusten kautta.   

Palkankorotukset ovat osa laajempaa keskustelua terveydenhuoltojärjestelmän kehittämisestä kokonaisuutena. Seuraavia vuosia tulee haastamaan niin hyvinvointialueiden haastava taloustilanne kuin työvoiman saatavuus koko sotessa. Palkan lisäksi on kiinnitettävä huomiota niin työolojen parantamiseen, työvuorojen järjestelyihin ja ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksiin. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa, ja NLY jatkaa työtä tasapainoisen lääkärin arjen eteen.   

Riku Metsälä
NLY:n puheenjohtaja
riku.metsala@nly.fi