Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuoret lääkärit vaikuttamisen paikalla 
Etusivu > Nuoret lääkärit vaikuttamisen paikalla 

Nuoret lääkärit vaikuttamisen paikalla 

Lääkäriliiton vaalit tulevat taas ensi vuonna. Lääkäriliiton valtuuskunta on nuorille lääkäreille tärkeä vaikuttamisen paikka, jota on osattu hyödyntää hyvin vuosien varrella. 

95-vuotisjuhlavuoden takia on NLY:ssä tänä vuonna palattu yhdistyksen historiaan monella saralla. Arkiston läpikäymisen yhteydessä löytyi niin Euroopan Nuorten lääkärien yhdistyksen (EJD) perustamisasiakirjoja tehdessä käytetty kirjoituskone kuin mielenosoituksia varten varattuja retkituoleja. Odotetusti arkiston asiakirjoissa mainittiin lukuisia yhdistystoimintaan vaikuttaneita henkilöitä eri vuosikymmeniltä. Osa tutuista nimistä nähdään myös vuosijuhlilla tämän hetken ilmoittautumisten perusteella.  

Vaikka takavuosilta löytyy monia vaikuttamisen kestoaiheita, jotka olisivat siirrettävissä lähes suoraan sellaisenaan nykypäivään, on moni asia mennyt selkeästi parempaan suuntaan. NLY:n näkökulmasta tärkeitä ovat esimerkiksi nuorten lääkärien asema ja koulutus, jotka ovat parantuneet merkittävästi vuosien varrella. Näiden asioiden osalta NLY on saanut nuorten lääkärien äänen paremmin kuuluviin ammattikunnan sisällä. Tästä mainiona esimerkkinä on tuore erikoistuville lääkäreille kohdennettu palkankorotuserä. 

Lääkäriliiton valtuuskunta on yksi tärkeimmistä vaikuttamispaikoista nuorille lääkäreille, ja NLY:n tavoitteita on vuosien varrella siellä edistänyt moni nuori kollega. Oheisessa kuvaajassa on esitetty NLY:n edustajien määrä valtuuskunnassa vuosien saatossa sekä myös muut nykyisin valtuuskunnassa vaikuttavat järjestöt. Vielä noin 1980-luvun alkuun saakka Lääkäriliiton valtuuskunnassa vaikutti myös poliittisia liikkeitä sekä muita ryhmittymiä eikä siksi luvut ennen sitä ei ole täysin vertailukelpoisia. Myös valtuuskunnan koko kasvoi vuonna 1985 kuutenkymmeneen edustajaan, kun ennen sitä edustajia oli vain neljäkymmentä.  

NLY:n paikkamäärä on vaihdellut paljon vuosien saatossa. 2000-luvulla paikkamäärä on vaihdellut kahdenkymmenen edustajan kummallakin puolella, mutta valitettavasti jäänyt hieman tämän alle viime vuosina. Trendi oli edellisissä vaaleissa nouseva, ja vuoden päästä järjestettävissä vaaleissa tavoitteena on palata yli 20 edustajan kantaan kiinni. Näin saamme mieleltään nuorten lääkärien äänen kuuluviin lääkärikunnan sisällä ja laajemminkin.  

Vaaleihin valmistautuminen alkaa toden teolla ensi vuoden puolella. Ensin valitaan NLY:n oma valtuuskunta, minkä jälkeen syksyllä 2024 käydään Lääkäriliiton valtuuskunnan vaali. NLY:n riveissä olet tervetullut edustamaan koulutusasteeseen tai ikävuosiin katsomatta, jos sinulta löytyy halu olla muuttamassa terveydenhuoltoa niin työntekijöiden kuin potilaiden kannalta kestäväksi. NLY:n tavoitteena on tehdä lääkärin työstä tasapainoista ja rakentaa uuden lääkärisukupolven tulevaisuutta.