Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuori Lääkäri 60 vuotta 
Etusivu > Nuori Lääkäri 60 vuotta 

Nuori Lääkäri 60 vuotta 

NLY teki päätöksen oman lehden perustamisesta 29. lokakuuta vuonna 1963. Vaikka Nuori Lääkäri – Yngre Läkare perustettiin jo vuonna 1963, ensimmäinen vuosikerta ilmestyi vasta keväällä 1964. Lehtiä ilmestyi ensimmäisenä vuonna neljä numeroa ja tekstisivuja oli yhteensä 51. Alkuvaiheessa lehden jutuista julkaistiin myös ruotsinkieliset tiivistelmät. 

On kuvailtu, että oman lehden perustaminen oli osa yhdistyksen ”yleistä ryhdistäytymistä” ja ”toiminnan tehostamista”. Nuori Lääkäri perustettiin NLY:n äänenkannattajaksi ja taustalla oli halu saada nuorten lääkärien ääni paremmin kuuluviin. Lääkäriliitto oli tuolloin hyvin professorivetoinen eikä NLY:ssä koettu sen keskittyvän riittävästi nuorten lääkärien asioihin. 

Lääkäriliiton vaaleihin vaikuttaminen onkin ollut alusta asti yksi yhdistyksen keskeisistä tavoitteista lehden suhteen. Tämän tavoitteen osalta siinä on myös onnistuttu hyvin. Oma lehti mahdollisti sen, että nuorten lääkärien asioita nostettiin aktiivisesti keskustelunaiheeksi ammattikunnassa, välillä myös hyvin räväkkään sävyyn. Jo lehden alkutaipaleelta asti olivat vaalinumerot osa toimintaa vaalivuosina. 

Vaalivaikuttamisen lisäksi toinen keskeinen tavoite lehdellä on ollut jäsenten tiedottaminen ja yhdistäminen. Kotiin jaettava lehti mahdollisti sen, että pystyttiin tavoittamaan entistä paremmin lääkärit ympäri Suomea. Melko nopeasti kaikille lääkäreille kotiin toimitettu lehti alkoi kustannuksista huolimatta myös tuottaa yhdistykselle rahaa, kun lääkeyhtiöt mainostivat ahkerasti lehdessä. Sittemmin geneerisen substituution ja lisääntyneiden mainoskanavien myötä lehti on menettänyt asemansa yhdistyksen rahasampona. 

Vaikka moni asia lehdessä on ehtinyt muuttua 60 vuoden aikana, on vitsipalsta aina ollut olennainen osa Nuorta Lääkäriä. Aiemmin vitsien osalta pyrittiin huonouden lisäksi mauttomuuteen, kun taas nykyään pyritään huonouden lisäksi siihen, että vitsit kestävät edes jollain tasolla kriittistä tarkastelua nykystandardein. 

Juhlavuoden kunniaksi, 
Anssi Mykkänen 
päätoimittaja