Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: Lähde mukaan rakentamaan uuden lääkärisukupolven tulevaisuutta
Etusivu > Puheenjohtajalta: Lähde mukaan rakentamaan uuden lääkärisukupolven tulevaisuutta

Puheenjohtajalta: Lähde mukaan rakentamaan uuden lääkärisukupolven tulevaisuutta

”Kuka tästä on päättänyt?” kysytään aina, kun lääkärikunnassa kuohahtaa. Oli kyse sitten muutoksista päivystystyöhön, ammattikunnan Pride-marssista tai viiden tähden koulutuspaikkojen palkitsemisesta, kollegoitasi on ollut päättämässä asiasta. 

NLY:ssä päämäärä on kirkkaana mielessä. Rakennamme uuden lääkärisukupolven tulevaisuutta sellaiseksi, että nuoren lääkärin arki on tasapainoista. Keinot päämäärän saavuttamiseksi eivät aina kuitenkaan ole niin yksiselitteiset. Siksi tarvitsemme monipuolisen näkemyksen lääkärin arkeen. Tarvitsemme eri erikoisalat ja uravaiheet sekä pitkän maan eri osat kattavan äänitorven – valtuuskunnan.

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen valtuuskunta on pomo talossa vaalien välillä.

Ei päivittäisasioiden kanssa hääräävä väliportaan johtaja, vaan isot linjat määrittele pomo. Kahdesti vuodessa kokoontuessaan tämä konklaavi saattaa päättää esimerkiksi uudesta puheenjohtajasta tai siitä, miten NLY:n mielestä erikoislääkärikoulutusta tulisi uudistaa. Jos jokin, niin valtuuskuntatyö on se kuuluisa “vie vähän aikaa, antaa paljon valtaa” –tyyppinen luottamustehtävä.

Vuoden 2021 vaaleissa valittavalle valtuuskunnalle annetaankin heti kättelyssä tärkeitä asioita päätettäväksi. Vuoden aikana on tarkoitus saattaa maaliin terveyspoliittisen valiokunnan koordinoima työ, jossa on kerätty NLY:n oleelliset kannanotot ja linjaukset yksiin kansiin. Aiempien päätösten ajantasaisuuden tarkistaminen ja uusien linjojen hyväksyminen vaikuttaa yhdistyksen toimintaan kauas tulevaisuuteen. Lisäksi valmistelut ja neuvottelut uudesta Lääkärisopimuksesta tapahtuvat pitkälti vuoden 2021 aikana. Ne tuovat konkretiaa valtuuskunnan alkutaipaleelle, kun tehdään päätöksiä NLY:n neuvottelutavoitteista. Päivystystyön järjestelyt tulevat epäilemättä olemaan iso kysymys. 

Syksyllä kamppaillaankin ammattikunnan isoimmissa vaaleissa, kun Lääkäriliitto saa uuden valtuuskuntansa niin ikään kolmivuotiskaudelle. Kulunut kausi liitossa on vedetty erikoislääkärien johdolla, ja nuorten lääkärien asemaa tulee vahvistaa. Lääkärien työolot, palkkaus sekä lääkärien perus ja erikoislääkärikoulutus saavat ansaitsemansa huomion vain, jos nuoret lääkärit ovat mukana päättämässä.

Kaikki on kiinni sinusta. Lähtemällä ehdolle valtuuskunnan vaaleissa voit tuoda päätöksentekoon oman erikoisalasi ja alueesi näkökulman. Olit sitten kandi tai valmistunuterikoistuva tai erikoislääkäri, voit olla nuori lääkäri valtuuskunnassa. Sinulta vaaditaan vain tahtoa rakentaa parempaa tulevaisuutta lääkäreille ja yhteiskunnalle. Siitä on kyse, kun sanotaan nuoruuden olevan mielentila. 

Ota yhteyttä tai katso lisää nettisivuilta (nly.fi/vaalit) ja lähde mukaan!

 

Jesper Perälä
Puheenjohtaja. Nuorten Lääkärien Yhdistys
Valtuuskunnan jäsen, Suomen Lääkäriliitto
puheenjohtaja@nly.fi